Politika

Rakić proglasio pobedu Srpske liste u svih 10 opština: Nastavljamo da se borimo za ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2021

-

22:02

Rakić proglasio pobedu Srpske liste u svih 10 opština: Nastavljamo da se borimo za ZSO
Prinskrin/Tanjug - Copyright Prinskrin/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Kandidati Srpske liste pobedili su u svih 10 opština, ovo je veliki uspeh za naš narod. To znači da nastavljamo da se borimo za Zajednicu srpskih opština (ZSO), i ukoliko toga ne bude, neće bit ni kosovskih institucija, rekao je večeras predsednik Srpsle liste Goran Rakić tokom saopštavanja preliminarnih rezultata pošto su danas održani lokalnih izbora na KiM.

"U Severnoj Mitrovici su ostvareni najbolji rezultati do sada, i gospodin Milan Radović je osvojio oko 10.776 glasova. U opštini Gračanica, gde su građani pokazali visok stepen odgovornosti, naša kandidatkinja prof. dr Ljiljana Šubarić osvojila je četiri puta više glasova od svog protivkandidata. Ovo su, za sada, preliminarni podaci za Gračanicu", rekao je Rakić, i naglasio da večerašnji rezultati pokazuju da svih 10 oština ostaju u "srpkim rukama".

Rakić je istakao da rezultati izbora i dalje pristižu iz ostalih opštoina, ali da za sada poseduju samo one iz Severne Mitrovice.

"Nemamo još podataka iz ostalih opština. Pristižu nam. Imamo sada samo za Severnu Mitrovicu, što znači da je Radović osvojio, ako gledamo procentualno, oko 3.000 više glasova nego na prošlim lokalnim izborima. Osvojio je 10.776 srpskih glasova, što u prevodu znači da je osvojio svih 100 odsto srpskih glasova na severu, jer drugog kandidata nismo imali", poručio je Rakić.

Podsetimo, na Kosovu i Metohiji su u 19 sati završeni lokalni izbori na kojima su građani mogli da glasaju za gradonačelnike i odbornike u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom. Srbi su na ovim izborima imali kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava.

Takođe je učestvovala i Srpska lista, čije je rukovodstvo konačnu odluku o izlasku na izbore donelo juče na konsultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Prema poslednjim podacima Centralne izborne komisije na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji danas je glasalo 42, 85 odsto upisanih birča, a najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija