Politika

Milivojević za Euronews Srbija o izborima u Negotinu: Mala izlaznost porazna i za vlast i za opoziciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2021

-

11:58

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Srpska napredna stranka (SNS) proglasila je pobedu na lokalnim izborima u Mionici i Negotinu, koji su održani juče. U Negotinu je do 19 časova zabeležena  izlaznost od 36,4 odsto, dok je u Mionici izašlo 70 odsto građana sa pravom glasa. 

Građani Negotina birali su između šest izbornih lista, čiji su se kandidati borili za 45 mesta u lokalnoj skupštini. SNS je saopštio da je u Negotinu osvojio oko 75 odsto glasova,  da je Narodna stranka osvojila 12,7 odsto glasova, Savez 90/Zelenih Srbije 3,44 odsto, dok ostale liste nisu prešle cenzus. 

U Mionici se biralo 39 odbornika sa sedam izbornih lista. Prema objavljenim rezultatima, SNS je u koaliciji sa PUPS-om osvojio 71,44 odsto glasova, koalicija SPS i SRS 10,89 odsto, Slobodni građani Mionice 5,53, a koalicija NADA 4,82 odsto.

Analitičar Cvjetin Milivojević rekao je za Euronews Srbija da je porazno što je na izbore u Negotinu izašlo tek 36,6 odsto birača.

"S obzirom da te izbore niko ne kontroliše, moguće da je bilo i manje. To je katastrofalno malo", rekao je Milivojević, ali je dodao da Negotin jeste specifična opština jer ima puno ljudi koji rade u inostranstvu.

Kako je rekao, pobeda Srpske napredne stranke sa 75 odsto od tih 36 odsto izašlih, znači da to nisu glasovi ni četvrtine ukupno upisanih birača. "To je malo porazno, a porazno je i za opoziciju".

Kako je naveo, ovi izbori su pokazali da i dalje ne postoje uslovi za održavanje demokratskih izbora. "Ono što su pokazali ovi izbori u Mionici i Negotinu je da onaj koji iz opozicije želi da izađe na sledeće izbore, svesno stavlja glavu na panj", rekao je Milivojević. 

Milivojević navodi da su izbori u Negotinu za Narodnu stranku bili test na osnovu kojeg će doneti odluku od izlasku na izbore u aprilu. "S obzirom da su zadovoljni, ne vidim zašto ne bi izlazili", naveo je Milivojević. 

On je govorio i o međustranačkom dijalogu, ističući da, prema izjavama Ivice Dačića, vlast ispunjava ono što se evroparlamentarci tražili, ali kako kaže, "to nije bio dijalog vlast i evroparlamentaraca, već dijalog vlasti i opozicije". 

SNS proglasila ubedljive pobede 

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić izjavio je da je ta stranka na lokalnim izborima u Mionici i Negotinu ostvarila ubedljivu pobedu. "SNS je u Mionici osvojio 6,5, a u Negotinu 4,4 odsto više glasova nego pre četiri godine", rekao je Glišić. Ipak, kako je neveo, nije u potpunosti zadovoljan glasovima jer su rezultati na nekim glasačkim mestima bili lošiji nego na prošlim izborima. 

Na lokalnim izborima u Negotinu ove godine učestvovala je Narodna stranka, iz bloka bojkot opozicije. Iz ove stranke međutim, ukazuju na čak pet odsto nevažećih listića i tvrde da je na većini njih bila zaokružena upravo njihova lista, a zatim je, kako kažu, dodato i nešto drugo što bi ih poništilo. U Narodnoj stranci izražavaju sumnju da su predstavnici vlasti poništavali te listiće. 

Miloš Jovanović, predsednik DSS, koja sa Pokretom obnove Kraljevine Srbije (POKS) čini koaliciju NADA, kaže da je njihova koalicija u Mionici osvojila pet, a u Negotinu oko tri odsto glasova. "Time smo pokazali da smo ubedljivo treći po rezultatima i da imamo među biračkim telom desnice i desnog centra najveću podršku", kazao je Jovanović. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija