Politika

Glišić: Pobeda SNS u Negotinu i Mionici sa više od 70 odsto, Aleksić: Narodnoj stranci u Negotinu 13,26 odsto

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

17/10/2021

-

22:39

Glišić: Pobeda SNS u Negotinu i Mionici sa više od 70 odsto, Aleksić: Narodnoj stranci u Negotinu 13,26 odsto
Glišić: Pobeda SNS u Negotinu i Mionici sa više od 70 odsto, Aleksić: Narodnoj stranci u Negotinu 13,26 odsto - Copyright Tanjug/Zoran Mirković

veličina teksta

Aa Aa

U Negotinu i Mionici danas su održani loklani izbori, na kojima je, prema podacima Srpske napredne stranke, ta stranka osvojila više od 70 odsto glasova, dok je opoziciona Narodna stranka, koja je učestvovala na izborima u Negotinu, osvojila nešto više od 13 odsto glasova. 

Dosadašnji predsednik opštine i prvi na listi SNS-a Vladimir Veličković saopštio je  će lista oko SNS u narednom sazivu negotinskog parlamenta imati 38 mandata, Narodna stranka šest, a Zeleni jedan mandat. Pojedini predstavnici opozicije su odlučili da na ove izbore izađu jer su oni, kako kažu, svojevrsni eksperiment pred izbore u aprilu sledeće godine, dok su dosledni u bojkotuju ostali DS, SSP, SDS, Dveri.

Na izborima u Negotinu zabeležen je i incident zbog koga je reagovala policija, saopštila je predsednica Opštinske izborne komisije Jasne Lazić.

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Darko Glišić izjavio je večeras da je ta stranka u Mionici osvojila 71,44 odsto glasova, a u Negotinu 75,44 odsto. 

S druge strane, Narodna stranka je saopštila da je u Negotinu, na osnovu prebrojanih glasova sa 42 od 72 biračka mesta, ta stranka osvojila 13,26 odsto glasova.

Glišić je naveo da je Srpska napredna stranka odnela je ubedljivu pobedu.

"U Mionici na izlaznost od preko 70 posto, SNS je osvojila 71,44 odsto, Zdrava Srbija 0,95, Slobodni građani Mionice 5,53, Zeleni Srbije 2,03, Nada za Mionicu 4,82, SPS i SRS 10,89. Lista Aleksandar Vučić "Za našu decu", SNS, osvojila je 6,5 odsto više nego na izborima pre četiri godine. U apsolutnom broju glasova popravili smo rezultat u odnosu od pre četiri godine. Prezadovoljni smo rezultatima", rekao je Glišić

Kako je naveo, SNS je zadovoljan i rezultatima u Negodinu.

"Što se tiče Negotina, SNS 75,44 posto, što je za 4,4 odsto bolji rezultat nego pre 4 godine. SRS 1,57, Zdrava Srbija 1,24, Zeleni Srbije 3,4 odsto. Zeleni su upseli da pređu cenzus, i da uđu u lokalni parlament. Takođe ćemo i ovde da uradimo analize. Gledajući rezultate u ove dve opštine, mogu da dodadam da smo ostvarili veliki uspehe u obe optštine", rekao je on.

Aleksić: Ponosni smo, bilo bi bolje da je učestvovala cela opozicija

Narodna stranka je, u saopštenju, navela da je na izborima u Negotinu SNS osvojila 72,33, SRS 1,79, DSS-POKS 2,46, Zdrava Srbija Milana Stamatovića 1,51, a Savez 90 zeleni Srbije 4,32 odsto, uz 4,3 odsto nevažećih listića, saopštio je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

"Ponosni smo na rezultat koji smo ostvarili u nemogućim uslovima. Zabeleženi su neviđeni pritisci, uhapšeno je 10 predstavnika Narodne stranke, od kojih su dvoje članova Opštinske izborne komisije, i oni su onemogućeni da rade svoj posao iako su bili službena lica sa službenim legitimacijama", naveo je Aleksić.

Aleksić je rekao i da je Narodna stranka na biračkim mestima u gradu osvojila između 18 odsto i 20 odsto glasova, dok je SNS ostvarila bolji rezultat u okolnim selima, gde je bilo manje kontrolora.

"Dobro je što smo izašli na izbore u Negotinu, jer sada znamo šta bi moglo da nas čeka na izborima najavljenim za april 2022. godine i današnji izborni proces će uticati na odluku da li ćemo učestvovati na aprilskim izborima", kazao je Aleksić i dodao da je bilo bolje da je cela opozicija izašla na izbore u Negotinu.

Incident na biračkom mestu, reagovala policija

Ranije tokom izbornog dana, saopšteno je da je na jednom biračkom mestu zabeležen veći incident posle kojeg je reagovala policija.

Prema rečima predsednice Opštinske izborne komisije Jasne Lazić na policiji je da utvrdi šta se tamo dešavalo.

"Mi imamo informaciju da je na biračkom mestu broj 26 bilo incidenata, reagovala je policija, po pozivu predsednika biračkog odbora, koji je obavestio i Komisiju. Sada je na policiji da utvrdi šta se tamo dešavalo", rekla je Lazić za Tanjug.

Pored toga, dodaje da veće nepravilnosti nisu zabeležene.

Glasačka mesta u Negotinu, inače, zatvaraju se u 20.00 sati, i svi koji se do tad zateknu na biralištima moći će da ostvate svoje biračko pravo. Lazić je rekla i da je očekivano je da u periodu posle 16.00 sati bude i veća izlaznost Negotinaca na glasanje. 

Privedeni predstavnici Narodne stranke, oglasili se i NS i SNS

Potpredsednik Narodne stranke Miodrag Aleksić saopštio je ranije podadne da je policija privela predstavnike te stranke koji su, kako tvrdi, uhvatili članove iz SNS-a u "izbornoj krađi", preneo je Tanjug.

U saopštenju Narodne stranke, Aleksić tvrdi i da je policajac napao advokata koji zastupa uhapšene. Takođe, dodaju da su članovi Narodne stranke privedeni na biračkim mestima Sikole i Urovica, koji su u policijskoj stanici u Jabukovcu.

MUP se za sada nije oglasio po ovim navodima. 

S druge strane, Srpska napredna stranka Negotina saopštila je da su članovi Narodne stranke na više biračkih mesta u Negotinu pokušali da zastraše građane i ometaju proces glasanja.

Oni su naveli da su dva člana proširenog sastava OIK iz Narodne stranke na više biračkih mesta upadali su i remetili tok glasanja.  Navode da su sve uočene nepravilnosti i nasilničko ponašanje  prijavljeni nadležnim službama. 

SNS je u saopštenju potvrdila da su, kako su naveli, "prema dostupnim informacijama neke osobe su već privedene na informativni razgovor".

U trci šest izbornih lista

U gradu na istoku Srbije, ukupno 37.316 birača bira između šest izbornih lista, čiji se kandidati bore za 45 mesta u lokalnoj skupštini. Glasači mogu da se opredele između zajedničke liste SNS i SPS, koja je pod rednim brojem jedan na glasačkom listiću, Srpske radikalne stranke Narodne stranke, koalicije NADA, Zdrave Srbije i Saveza 90 Zelenih.

Pojedini predstavnici opozicije su odlučili da na ove izbore izađu jer su oni, kako kažu, svojevrsni eksperiment pred izbore u aprilu sledeće godine, dok su dosledni u bojkotuju ostali su DS, SSP, SDS, Dveri.

Inače, na biračkom mestu 1, u Osnovnoj školi "Vera Radosavljević" u Negotinu, jutros je glasao i predsednik opštine Vladimir Veličković. Takođe, na biračkom mestu broj 13, u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" glasao je i prvi na listi Narodne stranke Krsta Stanković Njenjulović.

Veličković, koji je i prvi na listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu - Ivica Dačić", pozvao je sve sugrađane da izađu na birališta.

"Pozivam sve građane Negotina da se odazovu i iskoriste svoje građansko pravo. Da u što većem broju izađu na izbore, jer time radimo nešto dobro za našu opštinu i za budućnost", rekao je Veličković novinarima posle glasanja.

Očekuje da izborni dan protekne u fer i korektnoj atmosferi.

"Ne očekujem probleme, mislim da su građani zreli, da znaju kako treba da protekne izborni dan. Izađite, iskoristite svoje pravo i pomozite svojoj opštini", rekao je Veličković.

Izbori i u Mionici

Osim Negotinaca, lokalnu vlast danas biraju i u Mionici, gde pravo glasa ima 10.987 birača koji biraju 39 odbornika sa sedam izbornih lista. Pored liste SNS-PUPS, tu je koalicija SPS-SRS, zatim koalicija NADA, Savez 90 Zelenih, Slobodni građani Mionice, GG Demokratija na starom mestu i Zdrava Srbija.

Prema rečima predsednika Opštinske izborne komisije Gorana Rangelova, sva birališta su otvorena u sedam, a birači će moći da iskoriste svoje građansko pravo do 20.00 sati.

Građani biraju kandidate sa sedam izbornih lista političkih stranaka, koalicije i grupa građana, a glasanje se održava na 38 izbornih mesta na području opštine.

Birališta se zatvaraju večeras u 20 sati.

Epidemiološke mere na biralištima

Na biralištima su važile epidemiološke mere, svi članovi odbora i glasači morali su da nose maske, a na biračko mesto mogla su istovremeno da uđu do tri glasača.

Na ulazu je, prema najavama, vršena dezifnekcija ruku, a onima koji su dolazili bez maske, mogli su da je dobiju na samamom biračkom mestu.

Komentari (0)

Srbija