Politika

Izbori u Negotinu i Mionici – prilika da se vidi da li je međustranački dijalog dao rezultat

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2021

-

18:24

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Negotinu i Mionici u nedelju se održavaju lokalni izbori koji će, kako najavljuje deo opozicije biti provera pre donošenja konačne odluke o učešću na parlamentarnim izborima naredne godine.

Ovi izbori biće zanimljivi jer se održavaju oko šest meseci pre vanrednih parlamentarnih i predsedničkih izbora, ali i zbog sporazuma koji su nedavno evroparlamentarci ponudili političkim partijama. 

Prema rečima Bojana Klačara iz Cesida, izbori će biti test da se vidi da li je međustranački dijalog dao rezultate. Ipak, dodaje, Negotin iz nekoliko razloga ne može da bude realan politički pokazatelj.

U Negotinu je listu za izbore predala i Narodna stranka Vuka Jeremića koja je među prvima pozivala na bojkot izbora. Na izborima će se pojaviti i tek nekoliko meseci star Savez 90 Zelenih Srbije.

U kakvoj atmosferi je protekla kampanja u Negotinu?

Izborna kampanja u Negotinu protekla je uz standardne rekvizite, štandove, bilborde i plakate, ali i u, kako kažu neki od učesnika prethodnih lokalnih izbora, iznenađujućoj atmosferi.

"Nikada do sada nismo imali ovako mirnu kampanju bez tenzija, bez preleplivanja plakata, bez činjenja štete stranaka jedna drugoj", naveo je Mirko Maksimović iz koalicije NADA-DSS-POKS.

Ipak, ta mirna kampanja prodrmana je napadom na kandidata za odbornika sa liste koalicije SNS-SPS, što je, kako kažu, posledica atmosfere koju stvaraju njihovi politički protivnici iz Narodne stranke.

"Kada nemate bilo kakav program ili treba da se suprotstavite nečijim rezultatima koji su vidljivi, koji su realno za dobrobit građana i to građani vide i prepoznaju. Loše je kada se izabere put spinovanja, vređanja na ličnoj osnovi", rekao je Vladimir Veličković iz Srpske napredne stranke.

Narodnjaci odgovaraju da nemaju nikakve veze sa tim incidentom.

"I na koga bi inače sada bacali ljagu ako ne na nas jer mi smo se svuda pojavljivali na terenu, mi nismo cepali bilborde, oni nama jesu", naveo je Krsta Stanković Njenjulović iz Narodne stranke.

Zašto će svi pratiti uzbore u Negotinu i Mionici?

Iako Negotin i Mionica, gde se istog dana održavaju izbori, nisu realan politički presek stanja u Srbiji, i stranke i analitičari pratiće šta će se u nedelju dešavati u ta dva mesta

"Mi smo neka vrsta eksperimenta u smislu da ćemo prikupljati sve napravilnosti, pribeležiti i upoznati stranku sa time kako bi znali za sledeće izbore koji ce biti republički i predsednički da li opozicija, tj. naša stranka treba da izađe na izbore ili ne", navodi Stanković Njenjulović.

"Mi očekujemo da će rezultat biti sigurno bolji nego pre četiri godine ako će to njima da bude alibi da su izbori bili nefer to je onda samo loš program i nešto što smatram da je alibi za ono sto će najverovatnije da se desi prema svim našim dosadašnjim aktivnostima i radu na terenu i u samoj kampanji", dodao je Veličković.

Za naklonost birača u Negotinu, stranke nude svoje četvorogodišnje planove. Vladajuća koalicija obećava realizaciju investicija u turizmu i poljoprivredi. Opozicija nudi rešavanje određenih problema

"Psi lutalice, ima ih previše, borimo se i mi sami da otvorimo azil koliko smo u mogućnosti da se boirmo kao stranka opozicije", navodi Darko Marinović iz Saveza 90 Zelenih Srbije.

"Posebno ću se založiti da ako ne mogu za čitavu osnovnu školu da se podele besplatni udžbenici, a ono makar za niže razrede osnovne škole ili makar za prvačiće", kaže Maksimović.

Stranke će do nedelje morati i da se potrude da podstaknu Negotince da izađu na izbore, jer je od 37.000 birača, pre četiri godine glasalo tek 15.000 ljudi. 

Klačar: Negotin nije realan pokazatelj

Iako izbori jesu test da li je međustranački dijalog sa svim merama koje su usvojene dao rezultate, odnosno da li lokalni izbori van neke velike političke buke mogu da se organizuju na fer i na slobodan način, Bojan Klačar kaže da izbori u Negotinu ne mogu da budu nikakav realan politički pokazatelj za izbore koji će se održati naredne godine.

"Drugi razlog je što je SNS prilično stabilna sa podrškom u tom gradu. Treći i najvažniji razlog činjenica da na ovim izborima ne učestvuje i dalje najveći deo opozicije. Mislim da je ovo dobra prilika za onaj deo opozicionih stranaka koje izlaze da mobilišu ljude, osnaže odbor, ponude lokalne politike, odluka koja će se verovatno isplatiti, možda ne kroz rezultat, ali kroz osnaživanje stranačkog rada", navodi on.

Euronews Srbija

Na pitanje ima li mesta strahu da će biti izbornih neregularnosti, s obzirom na to da nema nezavisnih posmatrača, Klačar kaže da strah može da postoji, ali je donekle "amortizovan" činjenicom da postoje opozicione stranke koje će prema njihovim najavama imati kontrolu na biračkim mestima.

"Ono što možda ide u prilog jeste činjenica da su izbori u Negotinu ostali u senci ovih drugih, sledećih nacionalnih izbora. Nisu toliko u fokusu javnosti, pa je sve relaksirano, kampanja je bila relativno mirna. Nadamo se da će institucije učiniti sve da taj izborni proces prođe u najvećoj meri u skladu u standardima", dodao je on.

U nedelju izbori i na Kosovu

Inače, u nedelju se lokalni izbori održavaju i u svih 38 opština na Kosovu i Metohiji, a glasanje će biti u senci jučerašnjih događaja na severu gde je došlo do akcije interventne jedinice kosovske policije u severnom delu Mitrovice i Zvečanu.

Klačar napominje da je teško poverovati da jučerašnji događaji nemaju veze sa lokalnim izborima.

"Čini se da su oni i dobrim delom inicirani kako bi se dodatno mobilisalo albansko biračko telo i to na neki način može da bude uvod u potencijalne probleme na sam dan glasanja. Institucije bi trebalo da razmotre bezbednosne uslove za održavanje tih izbora, da dobro procene da li mogu u ovakvoj atmosferi da se održe fer i pošteni izbori, čini se da se ide ka tome da se ta odluka ne menja", navodi Klačar.

On navodi i da stranka kosovskog premijera Aljbina Kurtija u pojedinim opštinama nema dobra lokalna rešenja, te da mu je potrebno "da provokacijama dodatno mobiliše svoje biračko telo".

Komentari (0)

Srbija