Politika

Lokalni izbori u Negotinu i Mionici - putokaz za opoziciju pred predsedničke i parlamentarne izbore naredne godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/10/2021

-

08:42

Lokalni izbori u Negotinu i Mionici - putokaz za opoziciju pred predsedničke i parlamentarne izbore naredne godine
profimedia, Prinskrin/Youtube/Mionica muncipality, Tanjug/Zoran Mirković - Copyright profimedia, Prinskrin/Youtube/Mionica muncipality, Tanjug/Zoran Mirković

veličina teksta

Aa Aa

U Negotinu i Mionici danas se održavaju lokalni izbori. Ukupno 37.316 birača u Negotinu bira između šest izbornih lista, čiji se kandidati bore za 45 mesta u lokalnoj skupštini. Pored Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, na izborima učestvuje i Srpska radikalna stranka, opoziciona Narodna stranka, koalicija NADA, Zdrava Srbija i Savez 90 Zelenih.

U Mionici pravo glasa ima 10.987 birača koji biraju 39 odbornika sa sedam izbornih lista. Pored liste SNS-PUPS, tu je koalicija SPS-SRS, zatim koalicija NADA, Savez 90 Zelenih, Slobodni građani Mionice, GG Demokratija na starom mestu i Zdrava Srbija.

Ovi izbori biće zanimljivi, jer se održavaju oko šest meseci pre vanrednih parlamentarnih i predsedničkih izbora, ali i zbog sporazuma koji su nedavno evroparlamentarci ponudili političkim partijama. Kako je deo opozicije najavio, izbori će biti i svojevrsna provera pre donošenja konačne odluke o učešću na parlamentarnim izborima naredne godine.

Biračka mesta na lokalnim izborima u Negotinu i Mionici otvorena su jutros u sedam sati, a građani će moći da glasaju do večeras do 20 sati kada se zatvaraju birališta.

Šta nudi vlast, a šta opozicija?

Za naklonost birača u Negotinu, stranke nude svoje četvorogodišnje planove. Vladajuća koalicija obećava realizaciju investicija u turizmu i poljoprivredi. Opozicija nudi rešavanje određenih problema.

"Psi lutalice, ima ih previše, borimo se i mi sami da otvorimo azil koliko smo u mogućnosti da se boirmo kao stranka opozicije. Posebno ću se založiti da ako ne mogu za čitavu osnovnu školu da se podele besplatni udžbenici, a ono makar za niže razrede osnovne škole ili makar za prvačiće navodi Darko Marinović iz Saveza 90 Zelenih Srbije.

Od 37.000 birača, pre četiri godine u Negotinu je glasalo tek 15.000 ljudi. 

Euronews Srbija

Izborna kampanja uglavnom mirna, ali ne bez "ispada"

Izborna kampanja u Negotinu protekla je uz standardne rekvizite, štandove, bilborde i plakate, ali i u, kako kažu neki od učesnika prethodnih lokalnih izbora, iznenađujućoj atmosferi.

"Nikada do sada nismo imali ovako mirnu kampanju bez tenzija, bez preleplivanja plakata, bez činjenja štete stranaka jedna drugoj", naveo je Mirko Maksimović iz koalicije NADA-DSS-POKS.

Ipak, ta mirna kampanja prodrmana je napadom na kandidata za odbornika sa liste koalicije SNS-SPS, što je, kako kažu, posledica atmosfere koju stvaraju njihovi politički protivnici iz Narodne stranke.

"Kada nemate bilo kakav program ili treba da se suprotstavite nečijim rezultatima koji su vidljivi, koji su realno za dobrobit građana i to građani vide i prepoznaju. Loše je kada se izabere put spinovanja, vređanja na ličnoj osnovi", rekao je Vladimir Veličković iz Srpske napredne stranke.

Narodnjaci odgovaraju da nemaju nikakve veze sa tim incidentom.

"I na koga bi inače sada bacali ljagu ako ne na nas, jer mi smo se svuda pojavljivali na terenu, mi nismo cepali bilborde, oni nama jesu", naveo je Krsta Stanković Njenjulović iz Narodne stranke.

Klačar: Izbori u Negotinu nisu realan pokazatelj za parlamentarne

Iako izbori jesu test da li je međustranački dijalog sa svim merama koje su usvojene dao rezultate, odnosno da li lokalni izbori van neke velike političke buke mogu da se organizuju na fer i na slobodan način, Bojan Klačar rekao je za Euronews Srbija da izbori u Negotinu ne mogu da budu nikakav realan politički pokazatelj za izbore koji će se održati naredne godine.

Klačar je naveo da je SNS prilično stabilna sa podrškom u tom gradu, ali i da je važna činjenica da na ovim izborima ne učestvuje i dalje najveći deo opozicije. 

"Mislim da je ovo dobra prilika za onaj deo opozicionih stranaka koje izlaze da mobilišu ljude, osnaže odbor, ponude lokalne politike, odluka koja će se verovatno isplatiti, možda ne kroz rezultat, ali kroz osnaživanje stranačkog rada", naveo je Klačar.

Euronews Srbija

Na pitanje ima li mesta strahu da će biti izbornih neregularnosti, s obzirom na to da nema nezavisnih posmatrača, Klačar kaže da strah može da postoji, ali je donekle "amortizovan" činjenicom da postoje opozicione stranke koje će prema njihovim najavama imati kontrolu na biračkim mestima.

"Ono što možda ide u prilog jeste činjenica da su izbori u Negotinu ostali u senci ovih drugih, sledećih nacionalnih izbora. Nisu toliko u fokusu javnosti, pa je sve relaksirano, kampanja je bila relativno mirna. Nadamo se da će institucije učiniti sve da taj izborni proces prođe u najvećoj meri u skladu u standardima", dodao je on.

Kako je Klačar naveo za Tanjug, indikativno je i pratiti nastup SPS koji u Mionici izlazi sa radikalima kao opozicijom, a u Negotinu s naprednjacima.

Narodna stranka odluku donosi posle izbora u Negotinu

Stefan Jovanović iz Narodne stranke rekao je za Euronews Srbija da su lokalni izbori u Negotinu test posle čega će biti poznato da li će njegova stranka učestovati na parlamentarnim izborima. 

"Ti lokalni izbori su poslednji pred izbore u aprilu, oni će da pokažu kakvi su izborni uslovi. Dok Nova stranka nije odlučila da izađe na izbore, nisu postojale druge opcije. Odjednom su postale fantomske liste, skupljaju se potpisi. Dešavaće se identična stvar, sem ako se neko čudo ne desi, zato nismo doneli konačnu odluku, zato opozcija mora da donese jedinstveni stav da li će učestvovati na narednim izborima", rekao je Jovanović u emsiji Euronews veče.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Miloš Parandilović iz koalicije NADA, koju čini POKS, DSS i 23 udruženja građana, kaže da nije zadovoljan zbog trenutne situacije, ali da će, uprkos tome, POKS izaći na izbore. 

"Predali smo listu u Mionici i Negotinu u neverovatnim okolnostima, do poslednjeg dana smo skupljali potpise, jer je tamo neviđena tortura. Crnih džipova za sada nema, ali nadam se da će se pojaviti u finišu kampanje jer to je postala tradicija u Srbiji. Izašli smo na prošle, izaći ćemo i na ove", rekao je Parandilović.

Euronews

Komentari (0)

Srbija