Politika

Orban poručio da se Mađarska jasno zalaže za Srbiju u EU, Vučić ističe da jaka Srbija znači jaku Mađarsku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2021

-

13:45

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Mađarske Viktor Orban, poručio je da bi granice EU trebalo da budu južnije, i da bi građani Srbije trebalo bez pasoša da prolaze u EU. Orban je, na ceremoniji otvaranja radova na pruzi Subotica-Segedin, rekao da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio Orbanu i istakao da jaka Srbija znači jaku Mađarsku, i obrnuto. 

Viktor Orban je rekao da je istina da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU. 

"Polako se postavlja pitanje da li je željna da se pridruži EU i da li će uopšte imati čemu da se pridruži. Želim i ovde da potvrdim jasno i glasno da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u EU", rekao je Viktor Orban.  

Dodao je i da se radi na liniji beograd-Budimpešta i da se sprema uspostavljanje linije Subotica-Baja.  

"Ali to je sve velika politika. Ono što je s aspekta vašeg života sada važno jeste da ćemo mi ovu železničku liniju izgraditi, i vi ćete moći za 35 minuta da budete u Segedinu, odnoso Segedinci da dođu ovde za 35 minuta. Takođe radimo i na tome da se obezbedi što jednostavnija kontrola na granici. Jer, smisao politike jeste da služi u korist ljudima koji ovde žive", poručio je Orban.  

Govoreći o radovima na pruzi, istakao je da se obnavlja linija stara 150 godina, ali da se zapravo postavlja kamen-temeljac. 

"Zašto to smatramo postavljenjem kamena-temeljca? Ovo je jedan simbol. Simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, Mađara i Srba koji grade novu zajedničku budućnost. Mi imamo sporazum sa predsednikom Vučićem koji garantuje da će i Mađari i Srbi podjednako imati koristi i napredovati zahvaljujući našoj saradnji", rekao je Orban. 

Ona je u govoru istakao tri stvari. Prvo je, kako je rekao, saznanje "da smo zajendo jači". 

"Druga naša spoznaja jeste da moramo još više da učvrstimo odnose. Treća stvar je, i zbog toga smo se sreli u Budimpešti, da potpišemo sporazum o strateškoj saradnji. Istorijske oluje presekle su ovu železničku liniju i time su građani oba grada mnogo izgubili", rekao je premijer Mađarske i dodao da je pruga morala da bude zatvorena pre šest godina zbog migranata.

Kako je rekao, na kraju je na njoj potpuno ukinut saobraćaj i ta priča je svojstvena centralnboj Evropi, "jer u jednoj sili daleko od nas smisle nešto i onda to pokušavaju da nam nametnu, a onda na kraju mi plaćamo cenu".  

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Mogu da vam kažem da su strane sile ovde nama donosile samo nemir i rat. Sve ono što je dolazilo spolja dovodilo je do konflikata i unazađivanja. Došlo je vreme da svoju sudbinu uzmemo u sopstvene ruke. Ovde se nalazimo na jednoj šengenskoj granici, ali spoljna granica EU ne bi trebalo da bude ovde", istakao je premijer Orban. 

Vučić: Predstavnici mađarske bili punim srcem uz Srbiju, od Berlina do Pariza

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio Orbanu na svemu što je uradio u odnosima sa Srbijom. 

"Ja sam zahvalan predsedniku Vlade što je uz mnogo hrabrosti, uz pravu viziju, uspeo da uspostavi potpuno nove odnose, ili uslove za nove odnose, u kojima mi Srbi verujemo da će Snažnija i jača Srbija značiti snažniju i jaču Mađarsku, kao što sam siguran da snažnija Mađarska znači jaku Srbiju", poručio je Vučić i dodao da je srećan što može to da izgovori. 

Istakao je da Srbija i Mađarska mogu mnogo tofga zajedno da urade, kao što su uradili po pitanju snabdevanja gasa. 

"I sve što gradimo pokazuje koliko zajednički možemo da postignemo bolje rezultate", istakao je Vučić.

Ukazao je da je slušao Viktora Orbana i ljude iz mađarske vade koji su imali, kako je rekao, više hrabrosti i želje da učine nešto dobro za Srbiju, nego što su to imali neki od predstavnika Srbije. 

"Bili su uz Srbiju punim srcem, od Berlina do Pariza", rekao je Vučić. 

Kada je reč o pruzi Subotica - Segedin, kaže da je predviđeno da radovi budu završeni u novembru 2022. godine, nakon čega će dve zemlje dobiti najmoderniju železničku deonicu. 

Vrednost radova 10,2 milijarde dinara

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom (Segedin) počeli su danas u Horgošu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana.

Za rekonstrukciju i modernizaciju pruge od Subotice do državne granice sa Mađarskom ugovor je potpisan 12. juna ove godine, a vrednost radova je 10,2 milijardi dinara. Završetak radova očekuje se polovinom novembra 2022. godine.

Ugovor predviđa rekonstrukciju pruge dužine 26,63 kilometara za brzine do 120 kilometara na čas i njenu elektrifikaciju, zatim rekonstrukciju staničnih zgrada u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, stajališta Javno Skladište i Hajdukovo, ali i rekonstrukciju 13 putnih prilaza u nivou i dva pothodnika.

Postupkom javnog poziva za izbor strateškog partnera objavljnog u aprilu 2021. godine izabrana je ruska kompanija RŽD Internešnal, koja u ovaj posao ulazi u konzorcijumu sa domaćom kompanijom Karin komerc.

RŽD Internešnal u ovom projektu učestvuje samo sa 25 odsto, odnosno izvodi radove demontaže i izgradnje gornjeg stroja, dok vodeći partner u konzorcijumu, Karin Komerc, izvodi sve ostale radove.

Nakon rekonstrukcije, putnički vozovi će saobraćati između Subotice i Segedina brzinom od 120 kilometara na čas, tako da će putovanje do tog mađarskog grada trajati 40 minuta (voz se zaustavlja na stanicama i na granici).

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Pružni prelazi biće zaštićeni rampama, a na Paliću i Horgošu lakši prolaz pešacima i biciklistima preko pruge biće omogućen podvožnjakom.

Rekonstrukcijom i puštanjem u promet ove trase biće unapređene transportne i putničke veze u regionu između dva grada Subotice i Segedina, biće ojačane veze Mađarske i Srbije, a biće povezane i glavne logističke celine u regionu, uključujući intermodalnu luku Baja na Dunavu, luku Segedin na Tisi i logističke centre u Vojvodini i Beogradu.

Pruga Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom je neelektrificirana, regionalna i prekogranična pruga, koja povezuje regionalne centre na teritoriji Srbije i Mađrske.

Pruga se iz Subotice i Horgoša preko državne granice, nastavlja na mađarskoj teritoriji u dužini od 12,6 kilometara do Segedina.

Izgrađena je 1885. godine, kao deo tada značajne železničke magistrale Baja - Subotica - Segedin.

Pruga Subotica - Horgoš će se u stanici Subotica priključivati na brzu prugu Beograd - Budimpešta i tokom izgradnje i na srpskoj i na mađarskoj teritoriji predstavljaće alternativni pravac za odvijanje saobraćaja vozova, posebno teretnih.

Komentari (0)

Srbija