Politika

Međustranački dijalog - ko će sedeti u nadzornom telu za medije: Čekaju se predlozi opozicije, deo odbio da učestvuje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Marko Subotić

18/10/2021

-

21:09

Međustranački dijalog - ko će sedeti u nadzornom telu za medije: Čekaju se predlozi opozicije, deo odbio da učestvuje
Međustranački dijalog - ko će sedeti u nadzornom telu za medije: Čekaju se predlozi opozicije, deo odbio da učestvuje - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Posle dogovora koji je postignut oči u oči u okviru međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca, sada se prešlo na onlajn proveru onoga što jeurađeno na realizaciji tog sporzuma. Predstavnici Evropskog parlamenta i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razmatrali su danas na koji način se sprovede 16 usvojenih preporuka.

"Mi smo prihvatii sve što se od nas tražilo i radi se na implementaciji svega toga. Žao mi je što su neke opozicone stranke odbile da uopšte razgovaraju o tome, reč je o grupaciji Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, ali pozivam i njih da daju predstavnike", rekao je Dačić. 

Dačić je, naime, danas pozvao predstavnike opozicije, bez obzira na „kolosek“ u kojem su učestvovali u međustranačkom dijalogu, da predlože predstavnike u privremeno nadzorno telo za praćenje medija, navodeći da ga je potrebno što pre formirati.

Međutim, deo opozicije, među kojim su i SSP Dragana Đilasa i Narodna stranka Vika Jeremića,  ne želi da učestvuje u radu privremenog tela za medije koje je Vlada Srbije formirala u dogovoru sa Evropskim parlamentom. Do kraja nedelje bi ostatak opozicije trebalo da se izjasni, dok su pojedine stranke već donele odluku.

"Smatramo da je neophodno da pokušamo da uradimo sve i koristimo se svim rapoloživim sredstvim da dođemo do minimuma slobodnih izbora kako bismo na te izbore mogli da izađemo. Od kukanja nema rezultata", rekao je Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke.

Šta je posao nadzornog tela

Ovo nadzorno telo, inače, treba da napiše pravilnik koji će morati da poštuju nacionalni kablovski mediji dok će pratiti kako mediji izveštavaju u predizbornom periodu.

"Ne verujem da u Vučićevoj Srbiji šta kod da se uradi može da dovede do potuno slobodnih i fer izbornih uslova, ali podsećamo da smo i 2000. godine usepli da pobedimo Miloševićev režim u možde još gorim izbornim uslovima", dodao je Samofalov.

Transparetnost Srbija: Organ nije u skladu sa zakonom

Iz Transparentnosti Srbija, međutim, smatraju da formiranje tog organa nije u skladu sa zakonom i elektronskim medijima.

"Privremenom nadzornom telu su povereni neki poslovi za koje već zadužen REM, pri čemu, da apsurd bude veći, polovinu članova tog tela predlaže sam REM koji će tako biti u situaciji da puržaju konsultacije sopstvenoj instituciji i daju mišljenja o njenom radu", poručili su iz Transparentnosti Srbije.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Predsednik Skupštine Srbije odgovara da je to predložio EP i da bi njima trebalo da se obrate. 

Dačić navodi da je tek kršenje zakona odluka da u stalni odbor RIK-a budu uključeni predstavnici opozicije koja je bojkotavala izbore.

"Ali pošto smo rekli da hoćemo da radimo na poboljšanju izbornih uslova, zato smo rekli da smo otvoreni za predloge i komunkaciju na koji načine implementirati", rekao je Dačić.

On je najavio da bi do kraja nedelje mogao da bude održan završni sastanak drugog koloseka dijaloga vlast i opozicije, koji je u zastoju više od mesec dana. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija