Politika

Izveštaj EK o napretku Srbije na putu ka EU: Za neke najbolji u poslednje vreme, za druge daleko od toga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2021

-

13:41

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija predstavila je juče Izveštaj o napretku Srbije u ispunjavanju kriterijuma za članistvo u Evropskoj uniji, koji je usvojen na sastanku evropskih komesara u Strazburu u okviru ovogodišnjeg Paketa proširenja. Vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, sloboda izražavanja i medija, glavne su oblasti u kojima Srbija ima još prostora za napredak, dok je najveće poboljšanje napravljeno na polju pravosuđa. Komisija u dokumentu, u koji je Euronews Srbija imao uvid, preporučuje otvaranje dva nova klastera u okviru pregovora Srbije i EU, a reč je o klasterima 3 i 4. 

Dosta komentara, analiza i vesti u vezi sa Izveštajem pojavilo se na društvenim mrežama. Komesar EU za proširenje Oliver Varlhelji rekao je na svom Tviter nalogu da je Srbija ispunila merila za otvaranje dva klastera, ali da će to zavisiti od reformskog napretka. Ukazuje da je jedna od ključnih stvari dijalog između Beograda i Prištine, i obraća se obema stranama rekavši da moraju da se angažuju i izbegavaju jednostrane akte.

Govoreći o Kosovu, ukazao je na probleme sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Varhelji je rekao i da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima, a odgovor je i dalje na državama članicama - u proteklih nekoliko slučajeva, Kosovo je bilo blokirano.

Različite reakcije srpskih političara

Premijerka Srbije je rekla da je ovo najbolji izveštaj u poslednjih nekoliko godina, ali neki članovi opozicije nisu saglasni sa ovom ocenom.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde, Borko Stefanović, ocenio je da će "srpska opozicija za demokratiju, vladavinu prava i slobodu morati da se izbori sa partnerima i sa narodom, sa ili bez pomoći EU".

Euronews Srbija

Suprotno od premijerke, Pokret slobodnih građana i Natan Albahari kažu da izveštaj pokazuje da je "napredak Srbije zaustavljen u ključnim oblastima, a posebno u vladavini prava i slobodnih medija, gde umesto reformi imamo maskiranje problema akcionim planovima i lažnim reformama".

Takođe, "Balkan transitions justice" konstatuje da Srbija "ima veoma slabe rezultate u procesuiranju predmeta ratnih zločina, i da pruža podršku i prostor ratnim zločincima".

Nikola Burazer iz EWB smatra da to što Srbija može da otvori dva poglavlja "ne znači da će se to i desiti" i da "o tome odlučuju države članice EU", i da EU neće otvoriti ove klastere.

Iz Udruženja novinara Srbije (UNS) su istakli deo izveštaja koji se tiče slobode izražavanja.

"Srbija je u oblasti slobode izražavanja ostvarila 'ograničeni napredak', a verbalni napadi, pretnje i nasilje nad novinarima i dalje izazivaju zabrinutost, navodi se u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija", naveli su iz UNS na svom Tviter nalogu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija