Politika

Žofre poručio da EK podržava otvaranje novih klastera u pregovorima sa Srbijom, Brnabić: Snažna politička poruka

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

19/10/2021

-

18:24

Žofre poručio da EK podržava otvaranje novih klastera u pregovorima sa Srbijom, Brnabić: Snažna politička poruka
Žofre poručio da EK podržava otvaranje novih klastera u pregovorima sa Srbijom, Brnabić: Snažna politička poruka - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre predao je danas premijerki Ani Brnabić godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koji je danas predstavljen u Strazburu.

Žofre je, na konferenciji za novinare, rekao da izveštaj predstavlja procenu stanja koja se bazira na činjenicama prikupljenim od Vlade Srbije, zemalja članica, organizacija civilnog društva i drugih organizacija, i da on pokazuje gde je potrebno podstaći napredak. 

On je poručio da je važno istaći podršku EU ambiciji Srbije da otvori klastere 3 i 4. Kako je rekao, sada je na zemljama članicama da donesu odluku o otvaranju poglavlja, ali je EK svakako dala svoju podršku. 

Euronews

"Važno je da Srbija sprovodi reforme u oblasti vladavine prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, u oblasti slobode izražavanja i medija", poručio je Žofre. 

On je istakao da je nastavak reformi važan i pomenuo je različite oblasti. Istakao je da je važno sprovesti mere koje su dogovorene u međustranačkom dijalogu i da bi EU volela da vidi manje "zapaljivog jezika" u Skupštini, i manje napada na sve one koji izražavaju drugačija politička mišljenja. 

Ukazao je da postoji novo ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i dodao da svakako može da se učini mnogo više da bi se kreiralo povoljno okruženje za civilno društvo. 

Žofre je poručio da je neophodna reforma javne uprave i smanjenje v.d. stanja. 

"Kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala, moramo da vidimo napredak i takođe konkretne rezultate u istragama i osuđujućim presudama", istakao je šef delegacije EU.

Pomenuo je i medijsku strategiju i poručio da je potrebno sprovesti akcioni plan. Takođe je istakao novu strategiju kada je reč o ratnim zločinima, navodeći da je to prilika da Srbija svoju obavezu pretoči u delo i da se bori protiv nekažnjivosti, odnosno da se ubrza tempo kojim se realizuju istrage. 

"Neophodan pravno obavezujući sporazum sa Kosovom"

Žofre se posebno osvrnuo na pitanje dijaloga Boegrada i Prištine, ističući da je on nastavljan sastancima na visokom nivou, kao i sastancima glavnih pregovarača. 

"Obe strane su imenovale nove pregovarače, neophodno je da se dalje ulože napori na primeni svih prethodnih dogovora kako bi se postigao prvano obavezujući sporazum", naveo je Žofre i poručio da je to krucijalno da bi obe strane napredovale na putu ka EU.

Rekao je i da će EU nastaviti da podržava Srbiju na evropskom putu, zajedno sa Vladom, i da pruža tehničku pomoć. 

Brnabić: Najbolji izveštaj u poslednjih nekoliko godina

Premijerka Srbije Ana Branbić je rekla da joj se čini da je ovo najbolji izveštaj o napretku u poslednjih nekoliko godina. 

"Rekla bih da još uvek postoje svari koje ne vidimo isto, i za koje mislim da smo imali konkretnije rezultate nego što su predstavljeni u izveštaju", rekla je Ana Brnabić. 

"Ono što je veoma bitno je da je EK u ovom izveštaju jasno naglasila da je Vlada dala prioritet reformama na evropskom putu, a posebno u oblasti vladavine prava. Dakle EK je sama konstatovala da je Vlada dala prioritet reformama", rekla je Ana Brnabić. 

Ona je dodala da je u uvodnim reformama izveštaja konstatovano da se vidi snažan politički fokus i prenela je zahvalnost Evropskoj komisiji jer je konstatovano da su ispunjena merila za otvaranje klastera 3 i 4. 

Euronews

"Nikada jasnija nije bila preporuka da neka poglavlja treba otvoriti. Sada je to na državama članicama, a radimo pojedinačno sa svakom da vidimo da li postoji još nešto što doživljavaju kao upitno, da damo dodatne informacije, kako bi došli do svih i kako bi na međuvladinoj konferenciji u decembru otvorili ili oba ili makar jedan klaster", navela je ona. 

Istakla je i da je sada jasno da su stvoreni uslovi za to: "Ovo je snažna politička poruka. I državama članicama i našoj zemlji, Vladi, građanima, a to je da smo napravili napredak", rekla je ona. 

I ona je govorila i pojedinačnim oblastima, i prvo istakla da je formirano novo ministarstvo koje je iniciralo serije javnih debata. Kaže i da je u oblasti pravosuđa fokus na ustavnim amandmanima i da joj je drago što je konstatovano sve što je Srbija uradila. 

Kako je rekla, prepoznato je i to što je nastavljeno sa smanjenjem broja starih predmeta, kao i to što već petu godinu zaredom pravosudni sistem rešava više predmeta nego što primi. 

Brnabić je rekla i da je konstatovan ograničen napredak po pitanju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, i dodala je da će Vlada uputiti Greku izveštaj o svemu što je urađeno, i da će se videti da ne postoji nijedna preporuka koja nije ispunjena. 

Navela je da je njoj važna sloboda izražavanja i da je prvi put od 2016. konstatovano da postoji napredak u toj oblasti. Pomenula je i zelenu agendu, gde je pohvaljeno usvajanje zakona o klimatskim promenama. 

"Sve u svemu ja sam zadovoljna, postoje neke stvari gde smo mogli još malo bolje, ali ovo je jedan od onih izvešaja gde ne možete da ne kažete – dobro smo radili, hvala Evropskoj komisiji što je to prepoznala", zaključila je. 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je novi Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije objektivan i "jedan od boljih" u poslednjih nekoliko godina, kao i da je evidentiran napredak Srbije u svim oblastima.

Joksimović je kazala da novi dokument na objektivan način govori o svemu što je Srbija uradila i preduzela, kao i o stvarima koje bi trebalo da se nastave i ubrzaju.

Podržana ambicija Srbije za otvaranje poglavlja

Uručivanju izveštaja u Vladi Srbije prisustvovala je i ministarka za evropske integracjie Jadranka Joksimović.

Izveštaj je deo godišnjeg paketa proširenja koji je u Strazburu, pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, predstavio evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Varheji je rekao da je Srbija ispunila merila za otvarnje klastera 3 i 4 i podržao ambiciju Srbije da što pre moguće otvori i druge klastere.

Istakao je da vlasti u Srbiji imaju evropske reforme kao svoj prioritet i da su ispunile veliki broj preuzetih obaveza na putu ka EU članstvu.

Varheji je nagalsio da u Srbiji postoji obnovljena posvećenost reformskom procesu.

Naveo je da Srbija mora da nastavi i produbi reforme u oblasti borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, slobode medija i u unutrašnjem procesuiranju ratnih zločina.

Komentari (0)

Srbija