Politika

"Direktno sa Minjom Miletić": Treba li biti oduševljen ograničenim napretkom Srbije u oblasti vladavine prava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2021

-

18:09

"Direktno sa Minjom Miletić": Treba li biti oduševljen ograničenim napretkom Srbije u oblasti vladavine prava
Minja Miletić - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Treba li biti oduševljen ograničenim napretkom Srbije u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i slobodi medija koji je konstatovala Evropska komisija u godišnjem izveštaju - tema je naredne emisije "Direktno sa Minjom Miletić". O tome šta nam iz EU poručuju i šta na putu ka uniji zahtevaju u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" u petak u 21 čas govoriće, politikolog Vuk Velebit, analitičar Dejan Vuk Stanković, marketinški stručnjak Nebojša Krstić i profesor Rade Veljanovski.

Naime, Evropska komisija u Izveštaju o napretku Srbije u ispunjavanju kriterijuma za članistvo u Evropskoj uniji preporučila je otvaranje dva nova klastera u okviru pregovora Srbije i EU. Preporuke su date za otvaranje klastera "Konkurencija i inkluzivni rast" i "Zelena agenda i održivo povezivanje", ali je Komisija ukazala i na dalju polarizavanu političku klimu.

Takođe, u izveštaju se konstatuje ograničen napredak u pojedinim oblastima kao što je pravosuđe, koje je od početka jedan od ključnih uslova, poziva se nastavak implementacije dogovora sa Prištinom i postizanje sveobuhvatnog sporazuma, a izveštaj se osvrće i na proces međustranačkog dijaloga u Srbiji, borbu protiv korupcije, funkcionisanje parlamenta, pa i polarizaciju na političkoj sceni...

U dokumentu se navodi da je Srbija u periodu od juna 2020. do juna 2021. godine postigla ograničen napredak u pogledu reforme javne administracije, pravosuđa, slobode izražavanja i borbi protiv organizavanog kriminala i korupcije.  

Neka od pitanja na koje će gosti emisije "Direktno sa Minjom Miletić" pokušati da odgovore su i koje je reforme su neophodne i koju prosečnu ocenu Srbija zaslužuje na putu ka Evropskoj uniji.

 

Komentari (0)

Srbija