Politika

Odbijena žalba, Tači ostaje u pritvoru

Komentari

Autor: Fonet

27/10/2021

-

19:03

Odbijena žalba, Tači ostaje u pritvoru
Odbijena žalba, Tači ostaje u pritvoru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Veće Apelacionog suda u Hagu odbilo je žalbu bivšeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija na odluku pretpretresnog sudije za određivanje pritvora, prenosi Ljajmi.

Kako se navodi u presudi, Tači nije uspeo da dokaže zašto je preliminarna odluka bila nerazumna, kada je reč o riziku za njegovo eventualno privremeno puštanje na slobodu.

Ova odluka usledila je dve nedelje pošto je Specijalni sud zatražio od kosovske policije da dostavi informacije o ovlašćenjima i  kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu lidera bivše OVK, koji se nalaze u haškom pritvoru.

Tačijeva optužnica je potvrđena 26. oktobra prošle godine i tereti ga za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, a njom su obuhvaćeni i Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

U optužnici Specijalizovanog tužilaštva Kosova se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

Svi su se izjasnili da nisu krivi. Oni su uhapšeni 5. novembra prošle godine i prebačeni su u pritvor u Hagu, prenosi Kosovo onlajn.

Komentari (0)

Srbija