Politika

Selaković u Slovačkoj: Podrška u otvaranju klastera

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2021

-

16:34

Selaković u Slovačkoj: Podrška u otvaranju klastera
Selaković u Slovačkoj: Podrška u otvaranju klastera - Copyright TANJUG/ TOMAS BOKOR

veličina teksta

Aa Aa

Ministar inostranih poslova Slovačke Ivan Korčok istakao je danas, nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem u Bratislavi, da Slovačka snažno podržava evropski put Srbije i da postignuti napredak mora biti nagrađen otvaranjem klastera. Osvrćući se na dijalog Beograda i Prištine Korčok je podvukao da sve što je dogovoreno mora biti primenjeno.

Ministar Selaković je prvi ministar spoljnih poslova Srbije, koji boravi u zvaničnoj poseti Slovačkoj posle 10 godina. Korčok i Selaković su, na pres konferenciji, posle razgovora u četiri oka, istakli da su razmenili mišljenja o bilateralnim odnosima, razvoju ekonomske saradnje, kao i evropskom putu Srbije, i situaciji na Zapadnom Balkanu.

Korčok je ocenio da je bilateralna saradnja odlična i da treba još više razviti ekonomsku saradnju. Naglasio je da su Slovačkoj važni ti uspesi i otvaranje radnih mesta. Izrazio je zadovoljstvo što će međuvladina komisija za ekonomsku saradnju idućeg meseca održati svoju 11 sednicu i naglasio da se odnosi dve zemlje zasnivaju i na dubokim osećanjima, odnosno emocijama.

"Kada pominjem emociju koja postoji među nama, moram da pomenem doprinos takve emocije koju daje naša slovačka manjina koja živi u Srbiji, i koja uživa sva manjinska prava, omogućeno joj je sve da očuva svoj identitet. Želim na tome lično da se zahvalim Srbiji", kazao je on.

Nastojanje da se naiva iz Kovačice stavi na listu Unesko

Korčok je kazao da postoji zajednički napor da se naiva iz Kovačice, koja karakteriše slovačku manjinu, upiše u nematerijalnu svetsku baštinu UNESKO.

Kada je reč o evropskom putu Srbije podvukao je da Beograd u Slovačkoj ima jaku podršku. Korčok je kazao i da Slovačka smatra da bi pristupanje Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana, koje to žele, doprinelo i EU, jer bi bilo više stabilnosti i otvorilo bi nove mogućnosti za ekonomsku i svaku drugu saradnju.

"Uvek ću izgovarati reči ohrabrenja svom kolegi iz Srbije s tim u vezi jer je pred vama dalja transformacija i tranzicija, koraci koji se tiču ispunjavanja kriterijuma. Znate najbolje da ostvarivanje tih kriterijuma donosi boljitak društvu i glavna je dobit cele tranzicije. Što se tiče druge strane to ističem stalno i u Briselu, da, ukoliko Srbija i druge zemlje kandidati ispunjavaju neke kriterijume moraju da napreduju u integraciji, odnosno ka članstvu", objasnio je on.

Korčok je izrazio uverenje da se iduće godine može očekivati napredak u otvaranju i zatvaranju  klastera, da će se mnogo više na tome uraditi nego ove godine. Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, podsetivši da njemu posreduje Slovak Miroslav Lajčak, rekao je da Slovačka očekuje implementaciju svega što je dogovoreno.

"Konstatovali smo da ne možemo očekivati da uvek iznova krećemo u novo pregovaranje. Sve što je dogovoreno treba da se realizuje. Videli smo prethodnih nedelja, na severu Kosova, šta se događa kada nema implementacije", ukazao je šef slovačke diplomatije.

Selaković je podsetio da je Korčok bio prvi ministar jedne članice EU koji je, početkom godine, došao u posetu Srbiji, u vreme kada je pandemija potresala čitav svet i prvi ministar iz EU sa kojim se on sreo.

Ta poseta, kazao je, imala je simboliku, ali i efektivni deo, te se s tim u vezi zahvalio na slovačkoj pomoći Srbiji. Selaković je kazao da je današnji sastanak bio izvanredna prilika da se još jednom razmotre sva važna pitanja za razvoj i produbljenje prijateljstva. On je podsetio da su trgovinski odnosi u prvih osam meseci pokazali ozbiljne znakove privrednog oporavka nakon godine pandemije.

"U prvih osam meseci srpski izvoz u Slovačku je povećan za 43,9 odsto, a izvoz Slovačke u Srbiju za 50,9 odsto. Zaključno sa septembrom ćemo prevazići nivo koji smo imali tokom cele 2020.godine“, podvukao je Selaković.

Podrška evrointegracijama Srbije

Međutim, dodao je da nivo trgovinske razmene predstavlja samo deo iskorišćenih potencijala, a da je mnogo veći deo neiskorišćenih, naročito u oblasti investicija i inovacija. Izrazio je uverenje da će sledeći sastanak međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju razmotriti mogućnosti razvoja privrednih potencijala.

Selaković se zahvalio Slovačkoj i ministru Korčoku na pružanju podrške Srbiji na evropskom putu, i izrazio uverenje da će nakon pozitivnog izveštaja o napretku konkretne reforme biti nagrađene otvaranjem novih pregovaračkih klastera. Takođe se zahvalio Slovačkoj na pružanju podrške stvari koja je od vitalne važnosti za Srbiju, iako nije lako jer je izložena pritiscima, a to je poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

"Iskoristili smo ovaj susret kao priliku da razgovaramo o pregovorima Beograda i Prištine, ceneći ulogu Miroslava Lajčaka kao specijalnog izaslanika EU. U pregovaračkom procesu Beograd je, uveravam vas, onaj učesnik koji je svim svojim bućem posvećen dijalogu kao jedinom načinu rešavanja pitanja KiM. Suzdržavamo se odgovora na provokacije i jednostranih akataka, i posvećeni smo primeni dogovora postignutih u 10 godina pregovaranja", podvukao je Selaković.

Ukazao je da je Srbija posvećenja širenju pozitivne agende regionalne saradnje i dodao da je inicijativa predsednika Aleksandra Vučića ''Otvoreni Balkan'' prepoznata od premijera Albanije i Severne Makedonije, doživela podršku i Slovačke i Višegradske četvorke.

Naglasio je da će Srbija nastaviti da vodi regionalnu politiku koja je, šireći ekonomsku saradnju usmerena na rešavanje i otvorenih političkih pitanja.

Podsetio je, takođe, da je jedna veoma važna spona Srbije i Slovačke slovačka nacionalna zajednica u Srbiji, čestitih, vrednih i dobrih ljudi koji ne žive samo u Kovačići, već u više gradova na severu zemlje, i ukazao da će zajedničkim naporima pokušati da se zaštiti njihovo naivno slikarstvo.

Komentari (0)

Srbija