Politika

Joksimović: Očekujem važan korak napred do kraja godine, Srbija spremna za otvaranje dva klastera

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2021

-

11:59

Joksimović: Očekujem važan korak napred do kraja godine, Srbija spremna za otvaranje dva klastera
Joksimović: Očekujem važan korak napred do kraja godine, Srbija spremna za otvaranje dva klastera - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da očekuje da će Srbija do kraja slovenačkog predsedavanja napraviti važan korak napred u samom procesu evrointegracija.

"Očekujem da će Srbija do kraja slovenačkog predsedavanja napraviti važan korak napred i u samom procesu, a što se tiče samita mislim da su i na samitu preovladale pozitivne ocene o Srbiji uz velika očekivanja da ubrzamo reforme", rekla je Joksimović za RTS.

Govoreći o izveštaju o napretku u pridruživanju EU, ona je kazala da će se on pojaviti oko 20. oktobra i da od njega očekuje da na kredibilan, verodostojan, i činjenično zasnovan način evidentira šta je sve Srbija uradila.

"A uradili smo puno i u oblasti vladaviine prava, biće apostrofirana oblast pravosuđa, ustavnih amandmana, borba protiv korupcije, borba protiv organizovanog kriminala, medijska strategija, uopšte taj deo sloboda u društvu koji se posebno akcentuje", rekla je ministarka za evropske integracije.

Kako je pojasnila, Srbija je spremila sve kriterijume za otvaranje dva klastera - klaster 3, inkluzivni rast i kompetitivnost, i klaster 4 - zelena agenda i održiva povezanost. "Očekujem da taj izveštaj notira sve što je urađeno, potpunu spremnost i aktivan pristup Srbije metodologiji - direktno uključivanje predsednika, premijerke i svih resornih ministarstava mnogo snažnije u proces, što je i zahtev nove metodologije", istakla je Joksimovićeva, dodajući da to mora da bude vrednovano.

Govoreći o rezultatima Samita EU - Zapadni Balkan, istakla da uz ovaj tempo reformi i osnaživanje EU, postoji jasna vizija da možemo da budemo članica EU. Joksimović je navela i da je samit poslao pozitivne signale, kao i da je kroz Deklaraciju postao na neki način obavezan da se u budućnosti održava, jer su države koje su zainteresovane za temu proširenja, koje u tom trenutku predsedavaju Savetom EU poput Slovenije, i organizovale ovakve samite.

"Pozitivni signali" sa Samita u Sloveniji

Ministarka je rekla da nije bilo pravilo da se samit organizuje svake godine, ali je to važan skup svih 27 šefova država ili vlada EU i svih sa Zapadnog Balkana. "Nas je predstavljao predsednik (Aleksandar) Vučić. Ono što je važno je da nema nekog konkretnog dometa da smo definsiali brojne korake u evropskim integracijama. To je proces koji teče svojom dinamikom", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, samit je pokazao da, iako je aktuelna kovid kriza, migratorna i energetska kriza, koju je Vučić posebno plasirao i kandidovao kao temu od interesa i za nas i ceo Zapadni Balkan i Evropu u celini - da je EU ipak u stanju da ima tu vrstu liderstva i vizije i da četiri sata šefovi država ili vlada govore o Zapadnom Balkanu, odnosima sa EU, budućnosti procesa prioširenja i zajedničkim izazovima i načinima kako da budemo jači i otporniji.

"Ovo je dobro i za EU i za nas sa Zapadnog Balkana i da se pokazalo liderstvo koje je dugo nedostajalo EU u pogledu zajedničke vizije budućnosti jer mi svi živimo blizu jedni durgima, to su letovi tri sata do najudaljenije destinacije u EU", kaže Jokismovićeva.

Tanjug/Nebojša Tejić

 

 

Kako navodi, ovo je pozitivan signal i nije prenebregnutao ono što su neke zemlje možda imale kao ideju - da se ne priča o proširenju već o partnerstvu. "Uvek postoje zemlje koje su skeptici, to nije ništa novo, niti za Srbiju. Postoje zemlje - nije umesno da ih ja kao ministar za evropske integracije imenujem. Znamo koje su to zemlje i one imaju tradiciju skepticizma prema politici proširenja", kaže Jokismovićeva.

Kako kaže, ideja je bila njihova da se priča o partnerstvu, kako možemo da sarađujemo, a ne samo o politici proširenja. "Ne možemo da pričamo o odnosima našim sa EU bez priče o politici proširenja, jer smo svi u regionu u različitim fazama integracionog procesa. Srbija i Crna Gora su u uznapredovaloj fazi, Severna Makedonija i Albanija čekaju početak otvaranja pregovora, to je duboko i visoko političko pitanje", kaže ministarka.

Za nas je to strateško opredeljenje i reformski kurs, kako onda da ne pričamo o proširenju, potvrđena je politika proširenja kao važna i činjenica da je Zapadni Balkan okrenut EU, ali i da će EU paralelno raditi na svom jačanju kapaciteta za priširenje što nije predstavljeno kao uslov već kao paraleni proces što je u redu, kaže Jokismovićeva.

Ona je kazala i da su mediji pogrešno interpretirali odrednicu za ulazak u EU. "Odrednica 2030. koja nije prošla, ne bi se odnosila na Zapadni Balkan kao paket, nema paketa, nova metodologija je jasna oko toga da svako napreduje onoliko koliko napreduje u reformskom procesu", istakla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija