Politika

Vučić, Rama i Dimitrov u Beogradu: Da li će biti jasnija mapa puta za nove projekte "Otvorenog Balkana"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/11/2021

-

08:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Vrata Balkana su otvorena, ali Balkan je tek "odškrinut", ne samo zbog toga koliko država učestvuje u inicijativi "Otvoreni Balkan", već i zbog toga što još nismo videli sve benefite ovog projekta. Naime, predsednik Srbije dočekao je danas u Palati Srbija premijera Albanije Edija Ramu i zamenika predsednika Vlade Severne Makedonije Nikolu Dimitrova, sa kojima će imati više sastanaka u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Otvoreni Balkan je inicijativa za regionalnu saradnju u kojoj učestvuju Srbija, Albanija i Severna Makedonija, ranije poznata kao mini-Šengen. Inicijativa je promenila ime u Otvoreni Balkan (Open Balkan) krajem jula, na sastanku u Skoplju na kojem su učestvovali lideri tri zemlje Edi Rama, Zoran Zaev i Aleksandar Vučić.

Tada je dogovreno da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Inicijativa je pokrenuta 2019. godine, a njen glavni domet trebalo bi da bude i jedinstveno tržište rada, odnosno njom bi trebalo da bude olakšano raspoređivanje radne snage u ove tri države. 

Savković: Potrebno je još nešto više od putovanja

Marko Savković, izvršni direktor Fonda za političku izuzetnost govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan istakao je da postavljaju pitanja koja su konkretna postignuća ove inicijative. Međutim, kako je dodao, ova inicijativa u pojedinim segmentima olakšala život građanima, bar kada je reč o putovanjima i prelasku granica.

Euronews TV

"Imamo utisak da se negde pokušava, postoji svest da inicijativa traje već dve godine i da je potrebno da se desi još nešto, pored tog putovanja koje je omogućeno samo sa ličnim kartama. Proteklih godina jedna stvar koja je pozitivna koja se desila jeste ukidanje rominga, ali opet u odnosu na očekivanja, mislim da je potrebno više toga. Videćemo da li danas možemo očekivati nešto ambicioznije da proizađe", rekao je on gostujući na Euronews Srbija.

Kako je naveo, uskoro bi trebalo da se usaglasi i kako bi funkcionisalo jedinstveno tržište rada između tri države.

"Jedna od ideja inicijative je da se predstavi mapa puta kako bi trebalo da se dođe do toga. Mislim da je ovde pre svega fokus na usaglašavenje zakonodavstva u onom delu koje treba da omogući jedinstveno tržište rada. Jedinstveno tržište rada je ono što je 'sveti gral', da se za njega vezuje sve ostalo. Ideja da se postigne dogovor oko radnih dozvola, to je jako bitno. Postoji i ideja da se inicijativa dodato promoviše, uvede neka vrsta koda sa kojom biste vi mogli da imate popuste u ove tri države koje trenutno učestvuju", dodao je.

Na pitanje da li inicijativa ima podršku EU i budućnost, s obzirom da svega tri zemlje učestvuju, od je odgovorio:

"To je jedno od glavnih pitanja, imam utisak da se tu polako menja situacija. Pre svih SAD i onda i Nemačka iskazuju određenu podršku, ali je njihov preduslov sada, i koje slušao Eskobara na Beogradskom bezbednosnom forumu i Angelu Merkel tokom njene posete, njihov uslov je da ta inicijativa mora da bude inkluzivna, otvorena za preostalo tri", naveo je.

Tanjug/Rade Prelić

 

Upitan zašto ostali zaziru od povezivanja na Balkanu, kaže da je za to puno razloga i da je jedan - "strah od dominantne pozicije Srbije".

"Drugi je ideja da će ovo postati vremenom zamena za evropske integracije, treće je neki ekonomski interesi, mada u okviru CEFTA, tu je već manje-više jasno", dodao je.

Komentarišući mogući rivalitet između inicijative "Otvoreni Balkan" i Berlinskog procesa, Savković jej rekao da on zapravo ne postoji.

"Šestorka se obavezala da će pokušati da kroz Berlinski proces dođe do zajedničkog regionalnog tržišta. Otvoreni Balkan ja vidim kao jednu komplementarnu inicijativu gde imamo tri države koje žele bliže da sarađuju. Uspeh ćemo ocenjivati na osnovu toga šta smo na kraju dobili, ne mislim da tu ima mnogo resursa i kapaciteta za rivalitet, to bi bilo poražavajuće jer bi se onda dve stvari pokazale. Prva da vi zapravo zemljama na Zapadnom Balkanu ne ostavljate da same nešto započnu, da same nešto pokušaju i drugo mislim da bi posledice po regionalnu saradnju bile veoma ozbiljne", naveo je Savković.

Inače, juče tokom dana u Beograd je doputovao zamenik makedonskog premijera Nikola Dimitrov, dok je premijera Albanije sinoć na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. 

 

Koji je cilj inicijative "Otvoreni Balkan"?

Lideri Severne Makedonije, Albanije i Srbije, Zoran Zaev, Edi Rama i Aleksandar Vučić su u oktobru 2019. godine u Novom Sadu potpisali Deklaraciju o uspostavljanju slobodnog protoka ljudi, roba, usluga i kapitala u okviru teritorija ovih zemalja, kao i povećanu ekonomsku i političku saradnju. 

Tada je inicijativa postala poznata pod nazivom "Mini Šengen".

Ideja počiva na sprovođenju četiri osnovne slobode, koje su temelj EU, a podrazumevaju slobodan protok ljudi, kapitala, roba i usluga, na teritoriji Zapadnog Balkana.

Euronews/Stefan Goranović

 

Cilj inicijative je da stvori slobodno regionalno tržište. Tako je nakon dogovora u Ohridu 2019. godine o stvaranju ekonomske zone, korak dalje načinjen u julu 2021. potpisivanjem Memoranduma o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu (ZB), Memoranduma o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB i Sporazuma o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu. 

Tada je najavljeno i da bi, ukoliko se ispune svi uslovi, od 1. januara 2023. godine moći da se slobodno, bez granica, da se putuje kroz Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija