Politika

Ministarka Obradović: Ekonomski napredak i borba protiv kovida - najveći rezultati jednogodišnjeg rada Vlade Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2021

-

22:13

Ministarka Obradović: Ekonomski napredak i borba protiv kovida - najveći rezultati jednogodišnjeg rada Vlade Srbije
Marija Obradović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomski napredak i borba protiv kovida su najveći rezultati jednogodišnjeg rada sadašnje Vlade Srbije, istakla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i navela da ovim rezultatima treba dodati i jačanje vladavine prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ona je u razgovoru za Tanjug televiziju istakla da se od toga neće odustati ni u narednom periodu.

Govoreći o borbi protiv kovida i sprovođenju kontrole kovid propusnica koju nadzire Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Obradović je navela da MDULS koordinira svih 46 inspekcija u Srbiji i da trenutno u našoj zemlji ima 2.400 inspektora, što je prema njenim rečima malo.

"Treba nam još 1.000 inspektora da bismo mogli da pokrijemo sve što je potrebno. U korodinaciji sa ostalim ministarstvima kažem da raspisuju radna mesta za inspektore, tako gde postoje saglasnosti, a gde nemaju upraznjenja mesta da promene sistematizacije i otvore radna mesta za inspektore", navela je ministarka.

"Srbija nema zakonskih mogućnosti da uvede obaveznu vakcinaciju"

Ukazala je da od ponedeljka počinje kontrola od 20 sati i navela da se žele izbeći kućna okupljanja i žurke, što znači da ako neko ima kovid sertifiklat ili potvrdu da nije zaražen da može da bude u ugostiteljskim objektima.

"Ovim merama samo želimo da nateramo ljude da se vakcinisu ako nisu", naglasila je ona i dodala da je sada u Srbiji vakcinisano više od 52 odsto stanovništva.

"Samo četiri beogradske opštine, i to Vračar, Stari grad, Savski venac i Novi Beograd, i opština Preševo, imaju više od 70 odsto vakcinisanih. Najmanji je procenat vakcinisanih u Tutinu, 20 odsto, zatim Lajkovcu 29, Mionici 30, Novom Pazaru 31, Ljigu 32 procenta", navela je Marija Obradović.

Istakla je da Srbija nema zakonskih mogućnosti da uvede obaveznu vakcinaciju niti da od ljudi traži kovid pasoše da bi mogli da dođu na posao.

Kada je reč o procentu vakcinisanih među inspektorima i komunalnim milicionerima, navela je da je 70 odsto njih vakcinisano i da se traži da svi inspektori koji sprovoide kovid kontrolu budu vakcinisani.

Istakla je da je ona za agresivnije mere u borbi protiv kovida i za oštriju kontrolu, ali da nije jedina u kriznom štabu.

Komentari (0)

Srbija