Politika

Grupa kongresmena pisala Bajdenu o Srbiji: Zabrinuti zbog korupcije, medija i uticaja u regionu

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2021

-

20:25

Grupa kongresmena pisala Bajdenu o Srbiji: Zabrinuti zbog korupcije, medija i uticaja u regionu
Džo Bajden - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Grupa američkih kongresmena zatražila je od predsednika SAD Džozefa Bajdena da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan, navodeći da su zabrinuti zbog uticaja političke situacije u Srbiji na region i Evropu, uz optužbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.

Podgoričke Vijesti su, pozivajući se na dokument u koji su imale uvid, objavile da su kongresmeni podsetili Bajdena na izjavu tokom posete Beogradu avgusta 2016. godine da je "prevashodno u sopstvenom interesu Sjedinjenih Država da narod Srbije može da raste i prosperira".

Kongresmeni u pismu ističu kako Bajdenovu administraciju "ohrabruju da sarađuje sa predsednikom Aleksandrom Vućićem u borbi protiv korupcije i napada na slobodu štampe, dve oblasti koje su od kritičnog značaja za prosperitetnu i demokratsku Srbiju i njene aspiracije ka članstvu u EU".

Kongresmeni su pozvali Bajdena da razmotri da, gde je to moguće, iskoristi izvršni nalog 14033, koji se odnosi na blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu, u cilju dostizanja transparentnije i odgovornije vlade u Srbiji koja poštuje demokratiju, ljudska prava i vladavina prava.

Ističu da sloboda medija nije samo ključna američka vrednost sadržana u Ustavu te države, već da je to pitanje važno i za spoljnu politiku Vašingtona i za suprotstavljanje autoritarizmu širom sveta.

"Kao što ste izjavili na kraju vaše posete Beogradu 2016, 'nacije su jače kada se čuje glas mnogih'. Nažalost, sloboda medija u Srbiji dostigla je novu najnižu tačku. Kako primjećuju Reporteri bez granica: 'Srbija je zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija.' Takođe je jasno da provladini mediji napreduju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vladom", navodi se u dokumentu koji potpisuju kongresmeni: Raža Krišnamorti, Riči Tores, Dejvid N. Sisilin, Jan Šakovski, Džejms P. Mekgavern i Majk Kvigli.

Nadalje, kongresmeni ukazuju da bi Bajdenova administracija trebalo da nastavi da angažuje Vladu Srbije u iskorjenjivanju korupcije.

"Vlada SAD je dugo bila globalni lider u podršci naporima za borbu protiv korupcije u vladi, postavljanjem visokih standarda u poslovanju, i drago nam je što će borba protiv korupcije biti jedan od fokusa predstojećeg Samita demokratije. Naše politike i temeljni zahtevi doveli su do povećanja privrednog rasta i poverenja u američku ekonomiju. Nažalost po građane Srbije, izveštaji su pokazali da je predsednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i korišćenje krize izazvane kovidom-19 kao izgovora za prikrivanje državne potrošnje i nabavke zaštitne medicinske opreme i respiratora. Predsednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je, dok je celi svet bio u potrazi za respiratorima, Srbija te aparate nabavlja 'polulegalno'," navedeno je u pismu.

Kongresmeni takođe podsećaju da Srbija planira da na proleće organizuje predsedničke i parlamentarne izbore.

"Pozivamo Vašu administraciju da Srbiju pozove na odgovornost kada su u pitanju najviši standardi slobodnih i fer izbora, uključujući period predizborne kampanje i samog prebrojavanja glasova. Tokom Vaše posete Beogradu 2016. govorili ste o budućnosti Srbije koja daje nadu toj državi i tamošnjem stanovništvu. Nažalost, da bismo došli do te optimističnije budućnosti, verujemo da su dalje diplomatske akcije od strane Sjedinjenih Država, a posebno od naših evropskih saveznika i partnera, ključne u postizanju toga da Srbija bude efikasna u sprovođenju demokratskih reformi. Time će moći da se unaprede odnose sa svim državama Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo", zaključuje se u pismu sedmorice kongresmena američkom predsedniku.

Potpisnici pisma su članovi obaveštajnog ili spoljnopolitičkog odbora najvećeg americkog zakonodavnog tela, a njihovo obraćanje predsedniku Bajdenu dolazi uoči posete regionu američkog specijalnog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara. 

Komentari (0)

Srbija