Politika

Vlada usvojila Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi: Ukidanje cenzusa kao uslova za uspeh izjašnjavanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2021

-

15:11

Vlada usvojila Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi: Ukidanje cenzusa kao uslova za uspeh izjašnjavanja
Tanjug/Tanja Valić - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se predviđa ukidanje obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, saopšteeno je nakon sednice Vlade Srbije.

Novi zakon će građanima omogućiti da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma, navodi se u saopštenju Vlade.

Novim zakonom se otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona, zbog kojih su građani institute referenduma i narodne inicijative u praksi retko koristili, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Usled činjenice da je važeći zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom.

Rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju se na preporukama Saveta Evrope iz "Revidranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma" iz oktobra 2020. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija