Politika

Venecijanska komisija o zakonu o referendumu: Pozitivna incijativa, doneta u žurbi

Komentari

Autor: FoNet

24/09/2021

-

17:43

Venecijanska komisija o zakonu o referendumu: Pozitivna incijativa, doneta u žurbi
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nastojanja srpskih vlasti da usklade zakonodavstvo sa međunarodnim standardima treba pozdraviti, ali je za žaljenje što je revizija zakona o referendumu počela tek kada su ustavne reforme postale neodložne, navodi se u mišljenju Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, saopštio je danas Savet Evrope.

Izmene osnovnih odredbi ovog zakona trebalo bi primeniti manje od godinu dana posle usvajanja samo ako obezbeđuju usklađenost sa standardima evropskog izbornog nasleđa ili sprovode preporuke međunarodnih organizacija. Izmene treba usvojiti širokim konsenzusom i uzimajući u obzir javne konsultacije sa svim relevantnim akterima, navodi se u mišljenju.

Amandmani uključuju nekoliko pozitivnih elemenata, poput ukidanja kvoruma za valjanost referenduma, regulisanje mogućnosti da Skupština zauzme stav o pitanju koje je izneto na referendumu, kao i obavezu pružanja građanima objektivnih informacija o referendumskom pitanju, stav je Venecijanske komisije.

U revidiranoj verziji nacrta trebalo bi obraditi još nekoliko pitanja, navodi se u mišljenju, a Venecijanska komisija posebno preporučuje jasno definisanje različitih vrsta referenduma i odredbi koje se na njih primenjuju. Od privatnih medija ne bi trebalo zahtevati da zadrže neutralnost, već bi bilo dovoljno obezbediti jednake uslove za radio i televizijsko oglašavanje privatnih i javnih medija.

Druge preporuke Venecijanske komisije uključuju ponovno razmatranje ograničenja u pogledu prirode subjekata koji mogu voditi izborne kampanje i finansiranja takvih kampanja, produženje roka između odluke o raspisivanju referenduma i glasanja i ograničavanje diskrecionog korišćenja mogućnosti Skupštine da smanji taj rok, posebno za ustavne referendume.

Preporučuje se i ublažavanje zahteva za prikupljanje potpisa za narodne inicijative, dodaje se u saopštenju SE.

Skupština Srbije usvojila je 7. juna Predlog za izmenu Ustava koji je podnela Vlada, a najavljeno je da bi referendum o izmenama najvišeg pravnog akta trebalo da bude organizovan do kraja godine.

Time je parlament dao saglasnost da se promeni Ustav Srbije u odredbama koje se odnose na pravosuđe.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je da bi referendum o promenama Ustava mogao da se održi na jesen, odnosno pre parlamentarnih izbora i raspuštanja Skupštine.

Važeći Ustav Srbije donet je nakon dvodnevnog referenduma oktobra 2006. godine. Ovo hitno mišljenje Venecijanske komisije zatražila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović 2. avgusta ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija