Politika

Teskt ustavnih amandmana ponovo ide pred Venecijansku komisiju

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2021

-

15:15

Teskt ustavnih amandmana ponovo ide pred Venecijansku komisiju
Teskt ustavnih amandmana ponovo ide pred Venecijansku komisiju - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević, Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije na današnjoj sednici razmatra tekst akta o promeni Ustava Srbije, u obrasti pravosuđa, a koji su izradili članovi radne grupe koju su pored ostalih, činili profesori ustavnog prava i predstavika udruženja tužilaca i sudija.


Ovaj tekst će već sledeće nedelje da se nađe na javnim slušanjima, a pošto prođe Odbor ponovo će ići na mišljenje Venecijanskoj komisiji.

Član radne grupe profesor Pravnog fakulteta Vladimir Petrov preneo je članovima Odbora da mišljenje Venecijalnske komisije neće biti ni sasvim pozitivno ni negativno i da neće biti samo u vezi sa ustavnim amandanima.

"To će biti mišljenje i o takozvanim političkim prilikama i političkoj situaciji, što je pokrenuto u Parlmanrtanoj skuštini Saveta Evrope", naveo je Petrov koji je ukazao da je ovaj tekst amandmana sveden na najmanji mogući broj alternativa.

"Formirajući radnu grupu, koja je vrlo reprezentativna i sigurno smo već zadovoljli u najvećem dleu kriterijum transparetnosti , koji je u najvećem delu važan za ovaj proces inkluzivnosti. Suština je da su svi relevantni učesnici u procesu promene ustava kao i oni koji su zaintereovani imali priliku da uzmu učešće kroz ovu radnju grupu", rekao je Petrov.

E-Stock/Dušan Milenković

 

Radna grupa je, kako je naveo, ponudila nova ključna rešenja, koja će nakon javnih slušanja i mišljenja VK opet biti pred Odborom koji ćete izraditi finali tekst.

"Nakon javnih slušanja tekst će promptno biti poslat Venecijanskoj komisiji, verovanrto u roku od jednog dana. Članovi Venecijanske komisije će potom doći u reprezentativnom sastavu na čelu sa predsednikom i sekretarom u Beograd", naveo je Petrov i dodao da će razgovarati sa članovima odbora, a zatim će otići i u kraktom roku izradiće "draft opinion", mišljenje.

"Nakon toga vi ćete imati kratke rokove da se o svemu izjasnite. Na plenarnoj sednici 15. i 16. oktobra treba da bude usvojeno mišljenje koje će se najvećim delom odnosti na ono što radimo. Neformalno sam saznao da će kompletno mišljenje o političkim prilikama u Srbiji dobrim delom da se zasniva na onome što je ustavni tekst", rekao je Petrov.

Sastanak sa članovima Venecijanske komisije o referendumu

Predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i predstavnici Ministarstva pravde održali su danas sastanak sa članovima Venecijanske komisije, koji rade na pripremi Nacrta mišljenja o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.


Kako je saopšteno iz Ministarstva državne uprave, tokom onlajn razgovora sa članovima Venecijanske komisije, predstavnici dva ministarstva prezentovali su i obrazložili pojedina rešenja iz Nacrta zakona i ukazali sagovornicima na ključne novine.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će, po dobijanju mišljenja Venecijanske komisije, nastaviti sa procedurom donošenja novog zakona, koji će biti usklađen sa evropskim standardima.


 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija