Politika

Dačić o međustranačkom dijalogu: Cenzus ostaje tri odsto, evroparlamentarci u Beogradu 17. septembra

Komentari

Autor: RTS

27/08/2021

-

09:32

Dačić o međustranačkom dijalogu: Cenzus ostaje tri odsto, evroparlamentarci u Beogradu 17. septembra
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je dijalog vlasti i opozicije, u kom učestvuju predstavnici Evropskog parlamenta, na "drugom koloseku", bio na pauzi pošto evroparlamentarci ne rade tokom avgusta.

Kako je rekao za RTS, "drugi kolosek" dijaloga vlasti i opozicije znatno kasni za "prvim kolosekom", koji se vodi bez predstavnika Evropskog parlamenta, a kada je reč o "prvom koloseku", kako kaže, pomaka ima i zadovoljan je.

Prema njegovim rečima, predstavnici Evropskog parlamenta najavili su da će oko 1. septembra poslati tekst sa svojim predlozima, a o tom tekstu će se raspravljati 17. i 18. septembra kada se dijalog nastavlja.

Predsednik Skupštine kaže da je, kada je reč o dijalogu na "prvom koloseku", koji se vodi između stranaka koje ne žele učešće stranaca, bilo aktivnosti i u avgustu.

"Imali smo sastanak radne grupe, bio je i predsednik Vučić, imali smo više tih konsultativnih sastanaka, praktično smo pretresli sva pitanja, izneli su svoje stavove, vreme je da idemo ka konstruisanju i predlaganju rešenja tog nekog dogovora", rekao je Ivida Dačić.

Tek treba da se razmotri, dodaje, kada će biti novi sastanak sa Vučićem na kom bi se razmotrilo šta je stav Vlade u odnosu na zahteve opozicionih stranaka.

"Ta atmosfera je bila konstruktivna i svi su želeli da izraze svoju dobru volju, da se postignu rešenja i kako niko ne bi to koristio kao alibi da ne učestvuje na sledećim izborima i blati svoju državu time da ne postoje uslovi za održavanje slobodnih izbora, a nisu oni problem, nego loši rezultati", smatra predsednik Parlamenta.

Dačić navodi da će danas razgovarati sa Vučićem i o dijalogu, kako bi se razmotrila dalja dinamika rada dijaloga koji se vodi na "prvom koloseku".

"Zadovoljan sam i mislim da ima velikih pomaka. Imali smo nekoliko sastanaka i na druge teme, Vučić je dolazio, pričali smo o Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, važno je da se upostavi atmosfera dijaloga", navodi predsednik Skupštine Srbije.

"Drugi kolosek kasni za prvim" 

Dačić je ukazao da pomaci u dijalogu na "prvom koloseku" postoje u nekoliko bitnih pitanja.

"Pitanje te izborne regulative u smislu biračkog spiska, mogućnosti da se zaista proverava, da neko ne misli da ima tu nekih prevara, pričali smo i o cenzusu od tri odsto, zainteresovani su da li će se vraćati na pet odsto -  neće - ostaće na tri odsto", rekao je Dačić. 

Prema njegovim rečima, postoji načelno opredeljenje da se dijalozi na oba koloseka završe do šest meseci pred parlamentarne izbore, što je oko početka oktobra.

"Drugi kolosek znatno kasni za prvim", naveo je Dačić dodajući da je teško da će predstavnici stići da do 1. septembra pošalju svoj tekst predloga.

Očekuje da se predstavnici opozicije koji učestvuju u dijalogu na "drugom koloseku" zatim izjasne u odnosu na tekst koji dostave evroparlamentarci.

"Neki predlozi koje su dali su nerealni i neodrživi, sumnjam da će biti zadovoljni", rekao je predsednik parlamenta.

Komentari (0)

Srbija