Politika

Dačić: Međustranački dijalog u dva koloseka, ulazimo u poslednjih mesec dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2021

-

18:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da međustranački dijalog u Srbiji teče u dva koloseka, te da bi njihov nastavak mogao da se očekuje uskoro. Govoreći za Euronews Srbija, Dačić je najavio da se polako ulazi u poslednjih mesec dana tog dijaloga s obzirom na to da Srbiju sledeće godine očekuju izbori, a otkrio je i da li bismo mogli da očekujemo referendum o ustavnim promenama.

"Taj dijalog ide po nekom planu koji smo mi na dva koloseka formirali, na jednom koloseku se nalaze razgovori sa onim strankama koje ne žele učešće stranaca i on bi trebalo da bude nastavljen krajem avgusta. Sa druge strane na drugom koloseku, koji je pre svega uslovljen dinamikom od strane Evropskog parlamenta, najavljeno da će 17. i 18. septembra da se nastavi taj dijalog, ali najavljeno i da će do 1. septembra da pošalju predlog nekog teksta", naveo je Dačić, međutim, kako kaže, zasad još ništa nije dobio.

Kako napominje, polako se ulazi u poslednjih mesec dana dijaloga.

"Otprilike ako bi izbori bili početkom aprila, rekli smo da će šest meseci pre toga da budu poznati svi izborni uslovi u kojima će ti izbori biti održani", rekao je on.

Na pitanje da li se u naredne dve do tri nedelje može očekivati sporazum barem između onog dela opozicije koji pregovara u skupštini, Dačić kaže - svakako.

"Ali pošto se sada tu primiču i drugi rokovi biće veoma zanimljivo da vidimo šta je Evropski parlament potpisao i kako će reagovati i druge opozicione stranke koje ne učestvuju u ovom dijalogu, odnosno da li će to biti u skladu sa onim što su one očekivale", napomenuo je Dačić.

Kada je reč o najavljenom referendumu o ustavnim promenama, predsednik skupštine kaže da se trenutno utvrđuje tekst ustavnih amandmana.

"Mi smo se opredelili za pristup da o tome još jednom obavimo konsultacije sa Venecijanskom komisijom bez obzira što su podržali proši predlog amandamana, da još jednom to raspravimo i oni su mi javili da će krajem septembra da dođu, a da me pozivaju da odem u posetu u oktobru, što znači da su to neki rokovi kada bi trebalo dovršiti tekstualni deo, odnosno šta bi trebalo da piše u tim amandmanima o kojima će se onda izjasniti skupština i nakon toga bi išao referendem", naglasio je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija