Politika

Sporazum vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima u prvoj polovini septembra?

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2021

-

14:21

Sporazum vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima u prvoj polovini septembra?
Sporazum vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima u prvoj polovini septembra? - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Potpisivanje sporazuma o izbornim uslovima između vlasti i dela opozicije koja učestvuje u dijalogu bez stranaca očekuje se u prvoj polovini septembra, nezvanično saznaje Tanjug.

Prema Tanjugovom izvoru, sledeći sastanak Radne grupe za međustranački dijalog u Skupštini Srbije trebalo bi da se održi 25. ili 26. avgusta.

Tada bi, kaže, predstavnici vlasti trebalo da saopšte šta je od zahteva opozicije prihvatljivo i da se nakon toga krajem avgusta još jednom sastanu sa predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem kako bi se eventualno usaglasili stavovi.

Potpisivanje ugovora u septembru

U prvoj nedelji septembra trebalo bi da se organizuje plenum sa 26 organizacija koje učestvuju u dijalogu i da se tada, ako do dogovora dođe, potpiše sporazum.

Prvi sastanak Radne grupe za međustranački dijalog održan je 18. maja 2021. u Skupštini Srbije i od tada su se predstavnici vlasti i opozicije sastali više od deset puta i razgovarali su o različitim temama, najpre o medijima, finansiranju kampanje, izbornom danu.

Na te razgovore dolazili su u urednici televizija i štampanih medija u Srbiji kako bi se videlo na koji način oni mogu da doprinesu poboljšanju izbornih uslova u smislu većeg učešća opozicije.

Nakon učešća urednika RTS-a u jednom od dijaloga, javni servis je uveo debate u Jutarnjem programu, a i RTS i RTV je zvanično dostavio odgovor Radnoj grupi šta se sve može promeniti.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je novinarima početkom avgusta, posle sastanka u Skupštini Srbije kojem je prisustvovao i Vučić, ocenio da je susret bio konstruktivan i dobar i da je dogovor da se krajem avgusta pristupi pronalaženju rešenja, koja bi podrazumevala međusobne dogovore i da svi budu zadovoljni koliko je to moguće.

Dogovor šest meseci pre izbora

On je dodao da dogovor treba da se postigne šest meseci pre izbora, te da on treba da bude takav da na kraju niko nema primedbe na rezultate.

Bliži se i rok koji su najavili evroparlamentarci za svoj predlog o izbornim uslovima, do koga su došli nakon razgovora sa predstavnicima dela opozicije i vlasti, koji su trajali više meseci.

"Došli smo do toga da isteramo stvari na čistac i EP će predložiti šta misli. Mislim da će oni (opozicija) biti nezadovoljni, ali ne mislim da će bojkota biti. Siguran sam da neće ici u tu vrstu konfrontacije sa EP”, rekao je ranije Dačić.

Dijalog uz posredovanje stranaca

Osim na koloseku bez posredovanja stranaca, vlast i deo opozicije pregovaraju i uz posredovanje evroparlamentaraca. Učesnici u tom dijalogu zahtevali su na poslednjim sastancima da se taj proces ubrza i insistirali na tome da se do rezultata dođe najmanje šest meseci pre izbora koji su najavljeni za proleće naredne godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija