Politika

Vučić: Cena struje za građane ostaje ista, naći ćemo najbolje rešenje za privrednike

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2021

-

11:15

Vučić: Cena struje za građane ostaje ista, naći ćemo najbolje rešenje za privrednike
Vučić: Cena struje za građane ostaje ista, naći ćemo najbolje rešenje za privrednike - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se narednih dana razgovarati o ceni električne energije za privredu, koja će, kako je rekao, morati da bude povoljnija nego na berzi, ali ipak nešto viša nego do sada, kako bi time bili zadovoljni i privrednici, ali da EPS ne bude oštećen.

Istovremeno, predsednik Srbije je poručio da cena struje za građane ostaje ista, odnosno da se o eventualnom poskupljenju do sada nije ni razgovaralo. Na pitanje novinara šta će posle 1.decembra biti sa cenom struje za privredu, Vučić je rekao da već u ponedeljak sledi važan sastanak na tu temu.

Tanjug/Zoran Žestić

 

On je primetio da povoljnija cena električne energije za privrednike i jeste jedan podstrek za investitore da ulažu kod nas.

“Kod nas su više plate nego u region, ali investitori dolaze ovde. Računamo da će Srbija na kraju godine imati 62-63 odsto ukupnih investicija na Zapadnom Balkanu, ali zato moramo da brinemo o velikim potrošačima struje i gasa”, rekao je Vučić.

Dodao je da su najveći potrošači Železara Smederevo i borski Ziđin, kao najveći, sa kojima je dogovorena cena električne energije, te da se sa drugima razgovara u okvirima koje država može da podnese.

“To znači da cena mora da bude nešto iznad cene koštanja, bez obzira na značaj tih kompanija za Srbiju, da ne bi EPS pravio dodatne gubitke. Gledaćemo da za firme obezbedimo mnogo bolju cenu nego na berzi, ali da bude nešto viša nego danas”, rekao je Vučić.

Kada je reč o građanima, cena struje, istakao je, kako stvari sada stoje, ostaje ista.

“Sve i da povećamo za neki procenat, opet bi bila najjeftinija u Evropi. Ali, nismo ni razmišljali o tome”, poručio je predsednik.

Ponovio j da se povoljnijom cenom struje za privrednike deluje podsticajno na njih, za buduća ulaganja, jer država želi da investitori ostanu ovde, da su im pogoni u našoj zemlji, jer svojim radom doprinose stvaranju većeg BDP-s Srbije.

“Naću ćemo rešenje da budu zadovoljni svi, i EPS i privrednici, to je najvažnije”, rekao je Vučić i dodao da i u EPS-u to razumeju.

"Srbija će možda i sama graditi modularne nuklearke"

Vučić je rekao da će tek biti doneta odluka da li će naša zemlja učestvovati u gradnji nuklarki u okolnim zemljama ili će i sama praviti modularne nuklearke (male modularne nuklarne rekatore).

"Dobijamo 68 odsto struje iz uglja i moramo da radimo na pravljenju novih kapaciteta iz obnovljih izvora, ali moraćemo da pravimo i bazne kapacitete. Za šta ćemo se odllučiti, to ćemo da vidimo u godinama pred nama - da li da učestvujemo u nuklearkama u okolnim zemljama ili ćemo sami moći da pravimo te modularne", rekao je Vučić tokom posete TENT-u B.

Predsednik Srbije je kazao da će se svakako raditi na dobijanju struje iz energije Sunca i vetra i iz drugih obnovljih izvora.

"Ali, potrebno nam je ono što je sigurno i što donosi struju bez ikakve sumnje i po Suncu i kiši i snegu i različitim meteorološkim uslovima", naglasio je Vučić.

Kaže i da je u nedavnom razogovoru sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o nuklearnoj elektrani koju će ta država da gradi, rekao da je želja Srbije da bude vlasnik 15 odsto te njihove nuklearke. Vučić je naveo da je Srbija spremna da za to plati dobru cenu, ali da je još rano za to, jer razgovori na tu temu tek počinju, budući da je plan da nuklearka, svi njeni blokovi, u Mađarskoj bude završena tek 2035.godine.

Dodao je da je na tu temu imao početne razgovore i sa doskorašnjim bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, u vezi sa bugarskom nuklearkom u Belenu. To je, kaže, Vučić, najsigurnija varijana.

"Najviše neistina o Srbiji čuje se upravo odavde"

Vučić je izjavio da ne razume one koji svom narodu pripisuju fašizam, uz primedbu da se najviše neistina o svojoj zemlji čuje upravo odavde. Na pitanje "kakav treba biti čovek i sa kojim ciljem da srpskom narodu pripisuje fašizam", budući na sva stradanja Srba u ratovima u 20.veku, Vučić je rekao da svakodnevno čuje i čita laži u domaćin i regionalnim medijima o Srbiji.

"Da li ste videli kako su lagali da je Vulin položio cvet ispred murala (Ratku Mladiću)? Nema šta nisu spremni da slažu, u domaćim i u regionlanim medijima. A cvet je ostavio stariji bračni par u prolazu. Ali, kad ljudi vole da lažu, to nema više nikakvog smisla", rekao je Vučić novinarima u Obrenovcu.

Dodao je da je on pre 10 dana bio neko ko je šutirao zarobljenike u mestu u kojem nikada nije bio, a kada su oni koji su to objavili shvatili da su se prevarili, jer on nije u politici od 1991.već od 1993.godine - ništa se nije desilo.

"Koga briga, lagali smo dva dana, idemo sa novom laži… Tako je i sa ovim. Prvo su rekli da policija štiti zidove, a policija štitila njih da ne dobiju batine, i privela nekoliko mladića koji su želeli obračun sa njima. Policija se sklonila posle, prekrečili su mural, jedni, drugi, to više nema veze sa policijom", rekao je predsednik Srbije.

Osvrnuo se u tom smislu i na primedbe nekoliko evroparlamentaraca Srbiji, ukazujući da o tome priča Tonino Picula iz Hrvatske - koja ima na desetine murala osuđenih ratnih zločinaca po celoj zemlji, kao i ulice koje nose ime Mila Budaka, nacističkog zločinca, što samo država može da odluči.

Kako kaže, imaju u Hrvatskoj i spomenike Miru Barišiću, prvosnažno osuđenom teroristi, ubici jugoslovenskog diplomate, i to je, članica EU, koja, dodaje, nama "soli pamet" oko nečega u šta se država ne meša, osim što sprečava da dođe do tuče.

"Takvi su to lažovi, sve je zasnovano na lažima. I misle da će neko da se uplaši. Bolje da me nema, nego da budem ponizni potrčko Picule, Viole fon Kramon, koji nemaju drugi posao nego da mrze Srbiju i da lažu svakog dana", rekao je Vučić.

Primetio je i da će se najviše neistina o svojoj zemlji čuti - upravo odavde.

"Kako neki ne mogu da prežive što radimo projekte, što će Srbija da ima struju za sebe, cenu gasa, nove puteve, pruge, novi Klinički centar u Beogradu…Danas Srbija otvara najmodernije fabrike, a ranije smo sve zatvarali", rekao je Vučić.

Dodao je da će država moliti i ljude iz dijaspore da se vraćaju, jer oni znače za naš napredak, da Srbija napreduje, radi, ali da moramo, kaže, sebe da poštujemo.

"A, u medijima nekim glavna vest da su ogorčeni Novosađani što je neko farbao srpsku trobojku. Kako vas nije sramota? Kakav je to autošovinizam, o čemu se tu radi?", zapitao je Vučić i dodao da vlastima u Beogradu najviše zamera što su odstali od ideje podizanja jarbola sa trobojkom na Ušću.

Na pitanje da li će oni koji srpskom narodu pripisuju fašizam, podići glas zbog Srba na KiM, Vučić je ironično odgovorio:

"Hoće, već sutra. Idu prvo da okreče tablu Aćifu efendiji, koju nisu devet godina, a sutra će onda to da urade".

"Oni koji nekoga tuku i maltretiraju završiće iza rešetaka"

Predsednik Srbije kaže da ne zna šta su narodne patrole, ali je poručio da ako bilo ko nekoga maltretira ili tuče da će taj završiti iza rešetaka.

"U ovoj zemlji samo država ima monopol fizičke prinude i jedina koja je nadležna da sprovodi zakon u delo i to će da radi", istakao je Vučić odgovarajući na pitanja šta će država da učini povodom pojave narodnih patrola koje su se pojavljivale oko migranata.

Vučić je rekao da će država da se ponaša u skladu sa zakonom podjednako prema svima i prema onima koji misle da su zbog bilo čega izvan zakona, jer imaju podršku nekih medija i političara.

"Svi su jednaki pred zakonom i prema svima ćemo jednako da se odnosimo. Samo takva država može da ima poverenje građana", poručio je Vučić.

On je napomenuo i da svako jutro dobija izveštaj o dešavanjima u zemlji i da je noćas zabeležen najmanji broj incidenata.

Komentari (0)

Srbija