Politika

Pokret 1 od 5 miliona dobio kopredsedništvo, najavljeno osnivanje Zelenog fronta

Komentari

Autor: FoNet

30/05/2021

-

15:29

Pokret 1 od 5 miliona dobio kopredsedništvo, najavljeno osnivanje Zelenog fronta
Pokret 1 od 5 miliona dobio kopredsedništvo, najavljeno osnivanje Zelenog fronta - Copyright TANJUG/ 1ODPETMILIONA/ PETAR MILIVOJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Pokret 1 od 5 miliona izabrao je danas na Skupštini tročlano kopredsedništvo, a usvojene su i izmene Statuta i Proglas, u kome poručuju da je "Srbija talac političkih kartela, a ne zemlja slobodnih ljudi" i da joj je potrebna decentralizacija politike.

Za kopredsednike Pokreta izabrani su Martin Bežinarević, Sofija Nedeljković i Moma Kovačević.

Na Skupštini Pokreta najavljeno je i osnivanje Zelenog fronta Pokreta kao i izrada Platforme za kontrolu izbora.

Kopredsednik Pokreta 1od 5 miliona Martin Bežinarević istakao je da to udruženje građana ne veruje u "iskvareni liderski koncept" i da je to razlog zašto je izabrano troje kopredsednika.

U Proglasu je navedeno da je Srbija "talac političkih kartela, a ne zemlja slobodnih ljudi, talac nekolicine onih koji se decenijama smenjuju u foteljama i svi su maltene jedni te isti, a sistem ostaje takav kakvim su ga napravili - koruptivan i pokvaren, a ne menja se već 30 godina zato što im takav odgovara".

 

 

Bežinarević je citirao Proglas, ocenjujući da se "Srbija vodi kao plen, a ne kao država", čiji "plan komadanja prave pred svake izbore".

"Srbiji je potrebna decentralizacija politike, a ne da se svi konci vuku iz Beograda, a da svi lideri glume Mesije", rekao je Bežinarević.

On je dodao da je potrebno da se svako pita - "i Milan iz Majdanpeka, i Nikola iz Novog Sada ili Mladen iz Kragujevca ili Kruševca".

Kopredsednica Pokreta Sofija Nedeljković najavila je formiranje Zelenog fronta 1od 5 miliona, koji neće biti, kako je rekla, samo savetodavno telo kao u drugim organizacijama, već "front pune borbene snage".

"Taj front će se boriti za ono što je trenutno najugroženije u Srbiji, a to je život. Ovo više nije samo politička borba za promenu sistema, ovo je doslovno borba za goli život", rekla je Nedeljković.

Ona je pozvala građane da im se pridruže ili ih pozovu da se pridruže njihovim inicijativama jer "samo zajedno možemo da se izborimo protiv ovog kriminala koji nam trenutno vodi državu i da sačuvamo životnu sredinu".

Kopredsednik Pokreta Moma Kovačević najavio je nastavak rada na digitalnim inovacijama i rešenjima u političkoj borbi, i rekao da je, osim već postojeće aplikacije ferislobodniizbori.rs, u toku rad na još tri platforme - za kontrolu izbora, za kontrolu javnih budžeta i prijavu komunalnih problema.

"Kada je reč o kontroli izbora, na toj platformi okupićemo sve pokrete, stranke i organizacije koji žele da 'stoje na braniku otadžbine' i zaštite izbore od krađe, nevezano za to da li se neko slaže sa nečijom politikom ili ne", rekao je Kovačević i naglasio da poenta kontrole ne treba da bude "kukanje" da li je neko pokrao izbore ili ne već da krađu izbora treba sprečiti. 

Komentari (0)

Srbija