Politika

Selaković se u Briselu sastao sa ministrom spoljnih poslova Litvanije

Komentari

Autor: Fonet

14/11/2021

-

21:59

Selaković se u Briselu sastao sa ministrom spoljnih poslova Litvanije
mfa.gov.rs - Copyright mfa.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se večeras u Briselu sa ministrom inostranih poslova Litvanije Gabrieliusom Landsbergisom i izrazio zainteresovanost Srbije za intenziviranje političkog dijaloga i frekventniju razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.

Dve države, prema Selakovićevim rečima, imaju veliki neiskorišćen potencijal za unapređenje obostrano korisnih ekonomskih odnosa, navodi se u saopštenju MSP.

Selaković je sagovornika upoznao sa ekonomskim rezultatima Srbije u proteklih nekoliko godina, naglasivši da je zahvaljujući reformama i fiskalnoj konsolidaciji, kao i blagovremenim i dobro osmišljenim merama tokom pandemije koronavirusa, srpska privreda danas među najbrže rastućim u Evropi i da ubedljivo prednjačimo u regionu po iznosu privučenih direktnih stranih investicija.

Istakao je da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije i izrazio očekivanje da će Litvanija biti među državama članicama koje na objektivan način vrednuju napredak naše zemlje i podržavaju proces proširenja Unije.

mfa.gov.rs

 

Srbija, kako je dodao, ostaje i pouzdani garant stabilnosti i ekonomskog razvoja regiona, što je bio motiv za pokretanje inicijative "Otvoreni Balkan“, "kojom Beograd na najotvoreniji i najiskreniji način iskazuje spremnost za saradnju sa okruženjem i daje podsticaj ekonomskim procesima u čitavoj Jugoistočnoj Evropi".

U Saopštenju se navodi da je Selaković litvanskog kolegu upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji, "sa naglaskom na najnovijim pokušajima Prištine da jednostranim aktima protiv srpskog naroda u pokrajini destabilizuje prilike na terenu".

Beograd je, kako je istakao, dosledno na pozicijama da se rešenja za probleme na KiM mogu naći jedino kompromisom u dijalogu sa Prištinom, koja, kako je konstatovao, ne pokazuje spremnost za mirno rešavanje nesuglasica i sprovođenje do sada postignutih sporazuma u okviru briselskog dijaloga. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija