Politika

Plenković na Kosovu: Hrvatska će podržati normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/11/2021

-

13:41

Plenković na Kosovu: Hrvatska će podržati normalizaciju odnosa Beograda i Prištine
Andrej Plenković i Aljbin Kurti - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Zvanični Zagreb činiće sve da podrži "normalizaciju odnosa" Beograda i Prištine, rekao je danas Hrvatski premijer Andrej Plenković tokom posete Prštini.

Odamh nakon što je stigao na KiM sastao se s premijerom Aljbinom Kurtijem sa kojim je razgovarao "u četiri oka", a nakon toga je novinarima rekao da što se, kako je kazao, "evropske perspektive Srbije tiče, ona je jednaka kao i svih zemalja u Evropi".

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Ona je u ovom trenu nekoliko koraka ispred Kosova, s obzirom na to da ono (Kosovo) nije priznato od pet zemalja članica EU", rekao Plenković, prenela je zagrebačka N1 tv.

Na pitanje da li deli stav EU da se svi dogovori postignuti između Beograda i Prištine u Briselu i Vašingtonu moraju poštovati, Plenković nije dao konkretan odgovor.

"Ono što je stav Hrvatske je da podržavamo stabilnost, da smo za deeskalaciju svih napetosti kojima smo svedočili proteklih sedmica, da je pre svega na Srbiji i Kosovu da pronađu optimalan način nastavka dijaloga i poštovanja ili postojećih dogovora ili postizanja novih dogovora koji će ići u tom smeru da odnosi budu bolji".

"Potrebna je stabilizacija odnosa u celoj jugoistočnoj Evropi"

Hrvatska je, kazao je, zainteresovana da razvija odnose i sa Prištinom, a isto tako i da što više normaizuje odnose sa Srbijom.

"Mislimo da je to dobro da stabilizacija odnosa u celoj jugoistočnoj Evropi. S naše strane, činićemo sve da podržimo odnose normalizacije između Kosova i Srbije", rekao je hrvatski premijer.

Ranije je najavljeno da će se premijer sastati sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani-Sadriu, koja će mu uručiti, kako se navoid, "predsedničku medalju ''Svete Terezije". Kako naš repoter javjla, tokom danaPlenković će posetiti i Janjevo, gde treba da se sastane sa predstavnicima hrvatske manjine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija