Politika

Vučić: Uveren sam da bi Srbija, da je uvela sankcije Rusiji bila dobrodošla u NATO, a potom u EU

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2021

-

12:35

Vučić: Uveren sam da bi Srbija, da je uvela sankcije Rusiji bila dobrodošla u NATO, a potom u EU
Vučić: Uveren sam da bi Srbija, da je uvela sankcije Rusiji bila dobrodošla u NATO, a potom u EU - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da politika nije lakši put i da Srbija ima svoje političke i ekonomske interese, da je ona vojno neutralna zemlja i da je ekonomski napredak postigla, između ostalog i zbog toga što ima prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom, ali da, naravno, veliki broj investicija dolazi i iz Evropske unije.

Vučić je u intervjuu za Ju tjub kanal Solovjev Lajv, koji je danas u celosti objavljen uoči Vučićevog susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a čije do sada neobjavljene delove prenose ruske agencije, istakao da je Srbija u protekle dve godine imala najveću stopu privrednog rasta - oko 6,7 odsto i da je za poslednjih sedam godina izgrađeno više bolnica nego u prethodnih 70. godina.

To je Srbija uspela, između ostalog, zato što ima prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom, ali je naglasio da, veliki broj investicija dolazi i iz Evropske unije, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje zašto je izabrao teži put i nije uveo sankcije Rusiji, Vučić je odgovorio da politika nije lakši put i da Srbija ima svoje političke i ekonomske interese.

"Da nismo imali gasovod, da ne sarađujemo sa Rusijom, mi danas ne bismo imali gasa, danas bih plaćao 800-900 evra za gas", objasnio je Vučić i dodao da Srbija to ne može da izdrži ekonomski.

Vučić je rekao da je uveren da bi Srbiji, da je uvela sankcije Rusiji, bilo rečeno da je dobrodošla u NATO, a potom u EU.

Dodao je da je pragmatičan i racionalan čovek, da Srbija ima ekonomske interese, ali da, kako je rekao, "ne možemo da ubijemo dušu srpskog naroda da bih ja dobio neke pohvale u nekim novinama, uopšte, na nekoj zapadnoj televiziji".

"Kada se bavite politikom vaš cilj je da narodu bude bolje u budućnosti, ali ne možete ubiti svoj narod zato što mislite da za vas ličnoi u tom trenutku tako bolje, ne bavite se politikom za sebe lično", naglasio je Vučić.

Srpska politika nikada ne može biti neprijateljska prema Ruskoj Federaciji

Ukazao je da je suština da Srbija bude nezavisna u odlučivanju i suverena i dodao da srpska politika nikada ne može biti neprijateljska prema Ruskoj Federaciji, navodeći da o tome govori otvoreno svima u svetu i da to nikada nije krio.

"Kao što se predsednik Putin osmehuje kada ja govorim "Znate mi smo na evropskom putu", on kaže "Znam znam, ja znam da oni neće da vas prime, ali da ste vi na evropskom putu", i svaki put mi tako govori. A ja govorim, zato što nikog neću da obmanjujem i neću ništa da skrivam, i Evroplajnima i Amerikancima: Mi sa Rusijom imamo posebne, dobre, odnose i ne želimo da ih kvarimo i ne tražite to", rekao je Vučić.

Dodao je da misli da je uspeo da zadobije neki oblik poštovanja kao predsednik zemlje, jer svi znaju da njegova reč nesto znači i više ga ništa ne pitaju o tome.

"Da li to znači da su me zavoleli, naravno ne, to znači da sam suočen sa mnogim obliocima pritiska, negativnim komentarima", rekao je Vučić i naveo da je to cena koju plaća, ali je neće platiti građani Srbije.

Kako je rekao, naš posao je briga o građnima Srbije, a ne o našim inetresima, i istakao da je važno ono što će ostati posle njega i po čemu će ga ljudi pamtiti.

Ponovio je da je važna sloboda i nezavisnost u donošenju odluka i da su to ključne stvari kojih Srbija mora da se pridržava kako bi sačuvala budućnost.

Srbija je na evropskom putu, ali nećemo kvariti odnose sa Rusijom

Vučić je naveo da je Srbija zaista na evropskom putu, ali da neće pokvariti odnose sa Rusijom.

Predsednik je rekao da iz Evrope razni politički subjekti dele lekcije i da su mu jednom čak rekli da ne treba tako glasno da govori o uspesima Srbije.

Vučić je ispričao da mu je na pitanje zašto da ne govori glasno rečeno da će to izazvati mnogo problema i da svi moraju da reaguju.

"Ja sam se tada prosto nasmejao i nastavio da radim svoj posao", ispričao je Vučić.

Istakao je da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da nikada neće pokvariti osnose sa Rusijom.

"Imaćemo dobre odnose i sa Kinom"

"Mi ćemo ceniti Putina, imaćemo dobre odnose i sa Kinom, sviđalo vam se to ili ne, to je politika Srbije", istakao je Vučić.

Ukazao je da Rusija ne mora da se saglasi sa svakim njegovim stavom, ali da je Moskva uvek pokazivala poštovanje za izbor Srbije i da zato Srbija veoma ceni predsednika Putina.

"Kad sam insistirao na nekim stvarima gde su se pojavljivale neke razlike, on se čak osmehivao, ali pokazao je korektan odnos, svoju veličinu i to koliko uvažava slobodu našeg naroda", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o pretnjama sankcijama i zamrzavanjem imovine, Vučić je istakao da njemu nemaju šta da zamrznu, i da nema nikakvu imovinu, ni jedan dolar, niti evro u inostranstvu.

"Interesuje me samo to što je važno za moju zemlju, šta mogu da uradim za svoju zemlju", naglasio je Vučić.

Intervju Vučića za Solovjev lajv objavljen je u celosti uoči njegove posete Vučića Rusiji, koja je planirana za 24. i 25. novembar, a u ranije objavljenim delovima intervjua predsednik Srbije je govorio o predstojećoj poseti Rusiji i susretu sa predsednikm Putinom i o tome da je gas pitanje svih pitanje u Srbiji.

Razmatramo izgradnju nuklearke, problem su finansije

Predsednik Srbije je izjavio da Srbija razmatra mogućnost izgradnje nuklearne elektrane i da se o tome konsultuje sa Ruskom državnom korporacijom za atomsku energiju Rosatom.

Kako je naveo Srbija ranije nije razmišljala o tome, ali sada počinje ozbiljno da razmišlja.

Naveo je da postoji problem finansiranja jer, kako je naveo, velika nuklearka košta više od 10 milijardi, a da je Srbija odlučila da njen državni dug uvek bude manji od 60 odsto.

"Nikada ne smemo da ugrozimo budućnost naše dece zbog velikog državnog duga", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se razmatraju mnoga pitanja zajedno sa Rosatomom.

"Da vidimo kako će to ići, ali su nam potrebne dodatne konsultacije sa našim ruskim partnerima, kako da radimo u budućnosti", rekao je Vučić.

Na razgovor s Putinom čekam 24 sata

 Predsednik Srbije Aleksanadar Vučić izjavio je da na telefonski razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom mora da sačeka 24 ili 48 sati, ali to je najveća brzina ako se uzmu u obzir svi svetski lideri.

kakoje rekao, za telefonski razgovor sa odlazećom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel potrebno je čekati nekoliko dana, a za kineskog lidera Si Ðinpinga je potrebno još više vremena.

"Sa američkim predsednikom nisam ni pokušavao tako da ne znam", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da sa liderima iz regiona može da razgovara u bilo koje doba dana jer oni imaju njegov telefon i on njihove.

Daću intervju na ruskom ako pobedimo na izborima

Predsednik je rekao da će dati intervju na ruskom jeziku ako pobedi na izborima 3. aprila 2022. godine.

"Razumem sve na ruskom, ali i dalje ne govorim tečno, nadam se da hoću posle dosta ozbiljnog rada za nekoliko meseci. Ako sve bude dobro na izborima, ako slučajno pobedim, onda ću biti spreman da se vašim gledaocima obratim na ruskom i odgovorim na vaša pitanja na ruskom“, rekao je Vučić.

 

Komentari (0)

Srbija