Politika

Vučić: Od 1. januara za svako prvorođeno dete od države 300.000 dinara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/11/2021

-

10:13

Vučić: Od 1. januara za svako prvorođeno dete od države 300.000 dinara
Vučić: Od 1. januara za svako prvorođeno dete od države 300.000 dinara - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas nove demografske mere, da bi se posigla stopa fertiliteta u Srbiji.

"Imajući u vidu da polako nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, da je stopa rodnosti u našoj zemlji tek nešto više od 1,5, a potrebno nam je 2,15 - to je veoma složen problem. Svetski stručnjaci razmišljaju decenijama kako da taj problem reše. Bez obzira na to što su bogate zemlje decenijama uspešno taj problem rešavale, danas se suočavaju ponovo sa njim", naveo je predsednik Srbije u obraćanju iz Predsedništva..

Kako je dodao, od 1. januara će Srbija  za svako prvorođeno dete, umesto dosadašnjih 100.000 dinara, odmah uplaćivati 300.000 dinara.

"Ne mislimo da će taj novac rešiti sve probleme, ali će biti kombinovan sa mnogo drugih mera. Za drugo dete je tri puta 10.000 dinara mesečno, za treće - 12.000 i za četvrto - 18.000 mesečno", naveo je Vučić.

Posebna briga će, kako je naveo, biti vođena o drugom detetu, a u narednih 15 dana javnost će biti obaveštena o merama.

 

 

"Ovo za prvo dete nam je bila brza mera, naročito za siromašnije građane, one koji pripadaju nižoj srednjoj klasi, da im to bude jedna podsticajna mera. Kada dobijete prvo dete, onda je najteže, ali deo tih stvari ostane i za drugo i, nadamo se, treće dete. Prva mera je 100.000 dinara od države. Neki drugi gradovi isplaćuju po 100, 150.000 dinara", rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da je odlučeno da se ide na izmene Zakona o porodici.

"Pošto nam danas majke rađaju prvo dete u 30. godini prosečno u Srbiji, i u poređenju sa prosečnim nacijama izgubimo čitavu generaciju", rekao je predsednik.

Olakšice za roditelje studente

On je dodao da će se nastojati da se motivišu i studenti - i dame i muškarci - da ne beže od rađanja dece.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

 

"Za studente odmah donosimo meru, da ukoliko devojka ili žena rodi dete, da za nju ne važe ispitni rokovi. Isto tako za muškarca koji je student, da su oni položili ispite, a do 26. ako završe onda se računa kao da su u roku, a za studente medicine do 28. godine", naveo je predsednik Srbije.

Kako je naveo, nove mere su usmerene za izgradnju drugačijeg socijalnog okruženja za mlade ljude.

Pomoć pri kupovini stana

"Mi ćemo u narednih nekoliko nedelja završiti taj posao u Narodnoj skupštini. Najvažnija mera o kojoj razgovaramo, i to ćemo vezivati za majku, jesu stanovi i učešće koje će država dati za mlade bračne parove, i svojina će ići na majku. Razmišljamo da damo, u zavisnosti od toga koliki je stan i gde se kupuje, između 10. i 20.000 evra direktno poklona, da bismo motivisali mlade ljude da izađu iz roditeljskih stanova ranije", rekao je Vučić.

On je dodao da u ovom slučaju neće moći da bude varanja, jer će roditelji morati da ulože i svoj novac.

"Da bismo sprečili različite vrste zloupotreba, kroz fiktivni brak i sve drugo, svojinu ćemo vezivati za majku. One mere koje smo doneli su ove dve 300.000 od države direktno, i drugi je ovo za studente, to verovatno mora i kroz zakon o Univerzitetu. To ćemo uraditi u narednih mesec dana", rekao je Vučić.

On je naveo da će samo za prvu meru državi godišnje trebati 50 miliona evra.

Zahtev za objašnjenje izostanka reakcije na Kurtijeve izjave

Predsednik je ponovio da Srbija želi razgovore sa Prištinom na svim nivoima.

"Smatramo da je svaki razgovor važan, da razgovaramo o ZSO i energetici, ali i da napravimo poverenje da ne bismo bili u situaciji kao pre mesec dana. Lajčaku sam juče preneo i to. Mi smo za razgovore uvek spremni, želimo da budu što češći, i ne želimo da prihvatimo da smo odgovorni što razgovora nema", rekao je predsednik.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

 

On je najavio da će uputiti pisma svim šefovima vlada u kom će zatražiti objašnjenje "kako je moguće da Aljbin Kurti svako malo, ali pre tri dana na vrlo jasan i nedvosmislen način govori o sopstvenoj želji za ujedinjenjem Kosova i Albanije".

"Verovali ili ne, nijedna politička instanca u Evropi nije reagovala - ni izvestioci za kosovo, ni izvetioci za bilo šta. Iz EK niko, iz EP niko, niko od šefova država i vlada, ni od članica EU. Pitaću ih da li bi tako ćutali kada bi neko odavde pričao o ujedinjenju sa bilo kim, ili bih goreo na lomači", rekao je Vučić.

On je dodao da će postaviti pitanje šta bi rekli da je to neko iz Srbije ili iz Republike Srpske saopštio.

"Ili je onima koje ste vi rađali sve dozvoljeno, pošto ste pokušavali da pravite tu državu? Ja ću da se drznem, te ću da pitam. I to ću u zvaničnoj formi da tražim objašnjenje od svih šefova država i vlada, kako bi reagovali da takve izjave dolaze od nekoga iz Beograda. Da li to znači da imate pravo na neodgovornost ako pripadate nekim drugim narodima, a da nemate pravo na iste aršine ako ste Srbin? Samo želimo da nam to neko nedvosmisleno kaže", rekao je predsenik.

O poseti Rusiji

Vučić je podsetio da danas putuje u Rusiju na sastanak s Vladimirom Putinom.

"To je naš 19. sastanak, ako se ne varam. To je važan susret za Srbiju i razgovaraćemo o ključnim političkim pitanjima. Za nas su važna pitanja iz regiona, ali siguran sam da ću od njega moći da čujem i kako on sagledava situaciju i u Evropi i u Aziji, i kako da mi kao mala zemlja pronađemo svoje najbolje mesto", dodo je Vučić.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

 

On je naveo da je Rusija Srbiji četvrti partner po trgovinskoj razmeni da ima mesta za napredak.

"Neka dokumenta smo već dogovorili, a neka treba tek da potpisujemo. Usaglašen je strateški srpsko-ruski program 2021-2026 u različitim oblastima, privredi i trgovinskom razvoju. Takođe, potpisali smo i dogovorili prvu fazu tzv. centra za radiofarmaciju od 15 miliona evra. To je važno da bismo mogli naše inženjere i stručnjake koje smo imali u Vinči za nuklearnu energiju da zamolimo da nam pomognu", naveo je Vučić.

Kako je dodao, sve u vezi s Petrohemijom je upotpunosti dogovoreno, što je dobra vest za radnike.

O ceni gasa

Kao jednu od najvažnijih tema apostrofirao je razgovor o ceni gasa.

"Mi u ovom trenutku imamo samo 120 miliona kubnih metara gasa. Danas je cena gasa na svetskoj berzi bila 1.064 dolara, a mi plaćamo 260 dolara. Cena struje je kod nas 50 evra po megavatu, a u svetu između 250 i 300. Želim građanima da kažem koliko i zašto je cena gasa važna. Recimo, ako imate gas po ceni od 300 dolara na 1.000 m3 , a nama je potrebno tri milijarde na godišnjem nivou. Ako od 300 dolara dobijemo cenu od 500, to je 600 miliona evra direktnog gubitka za našu zemlju", naveo je predsednik.

Kako je naveo, s većom cenom neće biti moći privući strane investitore. operativni troškovi svih kompanija u Srbiji biće značajno veći i dodatno će uticati i na inflaciju.

Zbog toga je, dodao je, borba za dobru cenu od velikog značaja za nas.

"Jedino što mogu da kažem je da ću da molim predsednika Rusije da nam izađe u susret, e sad, da li bih ja sebi izašđao u susret, kad znam kakve su mi molbe, nisam siguran, otud i tolika trema", naveo je Vučić.

Uskoro dobre vesti za Fijat

Predsednik je rekao da uskoro očekuje dobre vesti za kragujevački Fijat, ali da o tome još ne može da govori. Na pitanje da li će sutra podsetiti predsednika Rusije da je pre šest ili sedam godina obećao uvoz srpskog Fijata u Rusiju, rekao da se ne stidi toga što je molio Putina i za to, kao što će ga sutra moliti za gas.

Naveo je da Rusija u to vreme nije mogla da donese tu odluku zbog Belorusije i Evroazijske unije. Kaže da kragujevački Fijat sada ima manju proizvodnju modela fijat 500 L nego ranije i da je ta fabrika pre bila među prvim kompanijama po izvozu i doprinosu BDP-u naše zemlje, što sada nije slučaj.

Vučić je rekao da je 2013. i 2014. Fijat bio najznačajniji investitor, ali da se Srbija od tada dosta promenila i postala mnogo ozbiljnija ekonomija i da sada imamo i značajnije investitore.

"Nadamo se da ćemo uskoro imati dobre vesti za Fijat, ali o tome još ne mogu da govorim i o tome će više pričati Ana Brnabić kada neke stvari budu završene, što će biti dobre vesti za kragujevačke radnike", kazao je predsednik.

O metrou

On je podsetio da su počeli radovi na izgradnji pruge Novi Sad - Subotica, a da će 108 kilometara moderne pruge za brzine vozova od 200 kilometara na sat koštati milijardu i 160 miliona evra i da će biti gotova za tri godine.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

 

Govoreći o metrou, predsednik je podsetio da je s tim u vezi bilo protesta i kritika zbog cene.

"Svi smo saznali da su bili protesti oko metroa, i da su me psovali i vikali kada kažemo ljudima da smo izdvojili 4,5 milijarde evra u narednih osam godina za dve linije. O metrou se mašta još od 1968. godine. Posle decenija, najmanje posle 53 godine snova od prve ideje za metro u Beogradu, neko je našao i novac, i znanje, i mogućnost da to uradi", rekao je Vučić.

 

 

On je dodao da će metro doneti ogromne promene i da će, uz sve probleme, biti jedan od najmodernijih u Evropi.

Pomoć sportskim klubovima i izgradnja nacionalnog stadiona

Predsednik je najavio i veliku pomoć sportskim klubovima.

"Želimo da podižemo infrastrukturu, i da dovodimo i strane najbolje trenere. Želimo da budemo uspešni u svim sportovima, kao što smo pokazali da je to moguće i u fudbalu. Pre kraja godine ćemo sve da završimo i počinje izgradnja nacionalnog stadiona. To će biti lepotica lepša od Alijanc arene - ne veća, ali lepša. Biće to velika stvar za građane tog dela Novog Beograda, Surčin, ali i za sve građane Srbije", dodao je predsednik.

O zakonu o eksproprijaciji i Rio Tintu

Na pitanje da li će reagovati zbog protesta zbog zakona o eksproprijaciji o kome se raspravlja u Skupštini Srbije predsednik je odgovori konstatacijom da "ne može da vraća zakone koji mu se ne sviđaju u Narodnu skupštinu, već samo one za koje mislim da nisu u skladu sa Ustavom".

"Zakon o eksproprijaciji je u potpunosti usklađen s Ustavom. Taj zakon nema nikakve veze sa Rio Tintom ili bilo čim sličnim, već se mi suočavamo sa problemima. Gradimo jedan tunel, i izgubimo 160 dana u čekanju na miniranje tunela, jer želimo da izgubimo svaku mogućnost uništavanja imovine ili fizičkog integriteta ljudi, a na cenu se uvek doda između 10 i 20 odsto da bi ljudi bili zadovoljniji. Onda ti ljudi traže od tri do pet puta veću cenu od tržišne, i onda ne možete da izgradite autoput zbog interesa jednog ili dvojice ljudi", obrazložio je Vučić.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

 

Kako je dodao, država nastojiu da uvek poštuje intrese svakog od tih ljudi i da ponudi najbolju cenu, "ali ne možemo da nadoknadimo emotivni gubitak, i to pogotovo ne puta pet". 

"Samo zato je to bilo bitno. Svakakvih gluposti sam se naslušao o Rio Tintu. Besmislene su sve izmišljotine, ništa se neće dešavati dok narod ne odluči. A ne može narod da odluči jer mi nemamo ništa i ne znamo šta da ga pitamo. Ti koji protestuju doveli su Rio Tinto u Srbiju i sa njima potpisali devet sporazuma. Sad čekamo da Rio Tinto dođe, da vidimo kako će da zaštite životnu sredinu, kakvi su finansijski efekti... pa onda da izađemo pred narod. Čekamo njih da vidimo, pa onda kada sve ustanovimo, upoznaću vas sa tim, onda ću da idem u narod", dodao je predsednik.

"Čim dobijemo nešto od Rio Tinta, otići ću u dolinu Jadra, reći tim ljudima šta je ideja. Gledam da to bude za nekoliko meseci, a možda to bude i ranije. Obavestiću i Violu fon Kramon da se malo sekira, a verujte biće mi lepši doček u Nedeljicama nego što je bio njoj", odgovorio je predsednik na pitanje da li će posetiti Gornje Nedeljice čiji se žitelji bore protiv Rio Tinta.

O SNS i stranačkim izborima

Ogovarajući na pitanje da li će kao predsednik Srbije podneti ostavku na funkciju predsednika stranke, Vučić je najavio da će o stranačkim pitanjim više govoriti narednih dana.

"Čućete već kako će to da izgleda. Ne bih se toliko radovao, jer posle mene ovako užasnog i lošeg, moraće da dođe bolji, ne može gori, na čelo SNS-a. Kad bih vam rekao koliko bih glasova dobio samo da se odreknem političke partije i da idem na neke izbor kao nezavisni kandidat, vi sami ne biste verovali koliko bih glasova dobio. To je neka vrsta partijske politike koja me ne interesuje, bar do petka i subote, kada se održava stranačka skupština", rekao je Vučić.

 

Komentari (0)

Srbija