Politika

Hitno mišljenje Venecijanske komisije: Revidirani ustavni amandmani o pravosuđu ispunjavaju "većinu ključnih preporuka"

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2021

-

14:28

Hitno mišljenje Venecijanske komisije: Revidirani ustavni amandmani o pravosuđu ispunjavaju "većinu ključnih preporuka"
Hitno mišljenje Venecijanske komisije: Revidirani ustavni amandmani o pravosuđu ispunjavaju "većinu ključnih preporuka" - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Venecijanska komisija ocenila je danas da revidirani nacrt ustavnih amandmana o pravosuđu u Srbiji ispunjavaju "većinu ključnih preporuka" i da je njihova "puna i brza implementacija ključna".


Ovo telo stručnjaka za ustavno pravo Saveta Evrope, u novom hitnom mišljenju o revidiranom nacrtu ustavnih amandmana u Srbiji, konstatuje da "treba pozdraviti" činjenicu da je ispunjena većina ključnih preporuka iz oktobarskog mišljenja, a pre svega ona o sastavu Visokog saveta sudstva.

"Revidirani ustavni amandmani, ako budu usvojeni, imaju potencijal da donesu značajne pozitivne promene u srpskom pravosuđu, ali mnogo će zavisiti od njihove primene. Sadašnja ustavna reforma je neophodan i važan prvi korak u procesu, ali ne predstavlja završetak ovog procesa. Zakonske izmene neophodne za punu implementaciju ustavnih amandmana trebalo bi da budu pripremljene po hitnom postupku", naglašava Venecijanska komisija.

EPA/DUMITRU DORU

 


Dodaje se da nije poštovana preporuka o mehanizmu protiv zastoja u procesu izbora članova Visokog saveta sudstva, a da je preporuka o sastavu Visokog saveta tužilaca samo delimično poštovana.

U Venecijanskoj komisiji naglašavaju da za preporuke koje nisu poštovane postoji prostor da se sprovedu kroz zakonske izmene. U mišljenju se posebno ističe da novi Visoki savet sudstva i novi Visoki savet tužilaca ne bi trebalo da se formiraju sve dok se ne usvoje relevantni organski zakoni koji utvrđuju neophodne uslove za (ne)podobnosti kandidata.

Venecijanska komisija ponavlja važnost inkluzivnih konsultacija sa opozicijom, civilnim društvom, i institira na transparentnosti, obzirom na ustavni referendum kome treba da prethodi objektivna kampanja informisanja javnosti.

Popović: Usvojena većina ključnih preporuka

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas, povodom najnovijeg urgentnog mišljenja Venecijanske komisije o ustavnim amandmanima, da je većina ključnih preporuka iz oktobarskog mišljenja usvojena, a naročito preporuka o sastavu Visokog saveta sudstva.

"Većina drugih preporuka, koje nisu ključne, usvojene su. Čak i za one koje nisu, Venecijanska komisija ocenjuje da postoji prostor u zakonima koji će biti doneti da i one budu do kraja implementirane", dodaje se u pisanoj izjavi Popović.

Komisija očekuje da će proces do kraja biti transparentan i inkluzivan, kao što je i bio do sada, i ukazuje na važnost informisanja građana, u čemu će ključnu ulogu imati javni i privatni mediji, istakla je Popović.

Ovakvim urgentnim mišljenjem Venecijanska komisija otklanja svaku eventualnu sumnju, ako je ona uopšte i postojala, da je Srbija dobila pozitivno mišljenje još u oktobru, navela je Popović. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija