Politika

Dačić: Referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa 16. januara

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

12/11/2021

-

12:39

Dačić: Referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa 16. januara
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa trebalo da bude održan 16. januara.

Dačić je kazao da do tada treba da se usvoje amandmani, navodeći da bi tekst trebalo da se nađe na sednici parlamenta 30. novembra.

"Trebalo je da bude 29. novembra, ali ja sam hteo da izbegnem taj datum", rekao je Dačić za TV Pink.

Dačić je podsetio na jednu stvar kada je u pitanju referendum, navodeći da za promenu Ustava, odnosno za uspeh referenduma više nije potrebno 50 odsto izašlih od upisanih birača, a to je, kako dodaje, potpisano još 2006. godine.

Podsećamo da je Venecijanska komisija usvojila pozitivno mišljenje o Nacrtu akta o promeni Ustava Srbije i Nacrtu Ustavnog zakona za njegovo sprovodjenje, saopštilo je još 15. oktobra Ministarstvo pravde Srbije.

Dačić je posle usvajanja pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije rekao da sada sledi utvrđivanje konačnog teksta ustavnih amandmana što treba da učini Odbor za ustavna pitanja koji će poslati Skupštini da se o tome izjasni na svojoj plenarnoj sednici.

Nakon toga raspisuje se referendum, rekao je Dačić i naglasio da je zato bitno da se donese novi zakon o referendumu koji će biti usklađen sa Ustavom, ali i sa mišljenjem Venecijanske komisije.

Vlada Srbije usvojila je pre nekoliko dana Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se predviđa ukidanje obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija