Politika

Dačić: U petak odluka Venecijanske komisije o promeni Ustava Srbije, očekujem pozitivnu ocenu

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2021

-

16:52

Dačić: U petak odluka Venecijanske komisije o promeni Ustava Srbije, očekujem pozitivnu ocenu
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Venecijanska komisija će u petak, 15. oktobra dati mišljenje o ustavnim promenama u Srbiji, izjavio je danas za Tanjug predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i dodao da se očekuje pozitivan stav čime se, kaže, otvara put ka realizaciji usvajanja ustavnih amandmana, a nakon toga i referenduma.

Dačić je rekao da se posao oko ustavnih promena privodi kraju, podsetivši da je Ustavna komisija parlamenta pripremila, nakon javne rasprave i uz konsultacije sa stručnim udruženjima sudija i tužilaca, određeni predlog teksta ustavnih amandmana koji se tiču pravosuđa.

"Imajući u vidu da se taj tekst unekoliko razlikuje u odnosu na onaj o kojem je raspravljala Venecijanska komisija pre dve godine izrazili smo želju da Venecijanska komisija još jednom pogleda ceo taj tekst, da vidimo da li imamo saglasnost za tako nešto, odnosno da li postoji pozitivno mišljenje", rekao je Dačić.

On je naveo da je shodno tome održano više sastanaka sa predstavnicima Venecijanske komisije.

"Sutra će početi pripreme za plenarno zasedanje Venecijanske komisije koja u plenumu donosi ovakva mišljenja i u petak će na dnevnom redu biti mišljenje Venecijanske komisije o našim ustavnim promenama", istakao je Dačić.

Sledeći korak bi, kaže, bio Zakon o referendumu koji takođe treba da prođe procenu Venecijanske komisije i to radi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija