Politika

Dačić: Zakon o referendumu u četvrtak, izmena Ustava sledeće nedelje

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2021

-

11:04

Dačić: Zakon o referendumu u četvrtak, izmena Ustava sledeće nedelje
Dačić: Zakon o referendumu u četvrtak, izmena Ustava sledeće nedelje - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će Zakon o referendumu biti na dnevnom redu u četvrtak i da će u toku sledeće nedelje na dnevnom redu Narodne skupštine biti predlog teksta ustavnih amandmana, nakon čega će biti raspisan referendum za 16. januar.

Poslanici Skupštine Srbije danas počinju raspravu o Predlogu budžeta za 2022. godinu i planirani budžetski prihodi su 1,516 milijardi dinara, dok su rashodi 1,717 milijardi dinara, a predsednik Skupštine izjavio je da će glasanje biti odmah nakon rasprave.

"Iskoristićemo mogućnost da čim se završi rasprava o budžetu, da se odmah glasa i da se ne čeka kraj cele sednice. Danas počinje rasprava, a zavisno od broja amandmana, samo taj deo koji je vezan za budžet će odmah biti na glasanju", rekao je Ivica Dačić, gostujući na RTS-u.

Dacić je dodao i da bi Predlog zakona o budžetu mogao već sutra da bude usvojen ukoliko sve bude kako je planirano.

Kada je u pitanju zakon o referendumu, Dačić je rekao da će poslanici o njemu raspravljati na dnevnom redu u četvrtak.

Upitan da prokomentariše zamerke dela javnosti što nije bilo javne rasprave o ovom zakonu, Dačić je objasnio da zakon mora biti donet sada, kako bi mogle da se izvedu promene Ustava, te poručio da godinama unazad referendum nije bio predmet rasprave.

"Svih ovih godina nije se razmišljalo o referendumu i to nikome nije bio prioritet, još od 2006. godine kada je promenjen taj osnovni uslov za uspeh referenduma, a to je da ne treba da izađe više od 50 odsto, već je potrebno da glasa većina od izašlih", rekao je on.

Govoreći o Ustavu, Dačić je istakao da je Srbija u procesu promena i to u onom delu koji se tiče pravosuđa i naveo da će izbor svih sudija i tužilaca u sledećem periodu biti u rukama sudskih ili pravosudnih organa.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Najavio je da će sledeće nedelje na dnevnom redu Narodne skupštine biti predlog teksta ustavnih amandmana.

"Ako se donese zakon o referendumu, nakon toga se raspisuje referendum za 16. januar, kako bi se stiglo da se sve završi u ovom sazivu", objasnio je Dačić.

Poručio je da zakon o referendumu stupa na snagu odmah i da se čekao stav Venecijanske komisije.

Kazao je da je komunikacija sa Venecijanskom komisijom bila dinamična i dodao da je ocena za tekst amadmana i za Zakon o referendumu pozitivan.

"Mi smo prvi put imali veoma dinamičnu komunikaciju sa Venecijanskom komisijom. Dobili smo pozitivno mišljenje i za tekst amandmana i za zakon o referendumu", ukazao je Dačić.

Takođe, istakao je da je neophodno da se formira Republička izborna komisija, koja će sprovoditi referendum.

Predsednik Skupštine naveo je da je njegov zadatak da za izbornu komisiju predloži dodatnih šest članova i šest zamenika iz redova opozicije, koji će sprovoditi i izbore i referendum.

Komentari (0)

Srbija