Društvo

Poslanici izabrali predsednike sudova u više gradova u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2021

-

18:41

Poslanici izabrali predsednike sudova u više gradova u Srbiji
Poslanici izabrali predsednike sudova u više gradova u Srbiji - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su predsednike sudova u više gradova u Srbiji.

Za predsednika Osnovnog suda u Kruševcu izabran je Slobodan Ivanović, za predsednika Osnovnog suda u Majdanpeku Janja Tabaković, za predsednika Osnovnog suda u Novom Pazaru Edin Hodžić, a za predsednika Prekršajnog suda u Lazarevcu Orle Maslovarić.

Za sudiju Prekršajnog suda u Preševu izabran je Igor Nikolić.

Zbog oglaska u penziju Ranku Maksimoviću je prestala funkcija javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kuršumliji.

Usvojeno nekoliko zakona i sporazuma

Skupština Srbije potvrdila je danas Sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola između vlada Srbije i Kine, što, kako je istaknuto, predstavlja rešavanje važnog pitanja za građane dve zemlje u njihovom svakodnevnom životu. Na ovaj način, omogućena je zamena važećih dozvola bez prethodnog polaganja teorijskog i praktičnog dela vozačkog ispita, a za određene kategorije vozila.

Potvrđen je i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu koji je deo inicijative predsednika Aleksandra Vučića Otvoreni Balkan.

Usvojen je i Zakon o biocidnim proizvodima čiji je osnovni cilj unapređenje sistema stavljanja na tržište i korišćenja biocidnih proizvoda i tretiranih proizvoda na teritoriji Srbije. Kako je navedeno, ovaj zakon bi trebalo da osigura visok nivo zaštite zdravlja ljudi, životinja i životne sredine, unapređuje trgovina ovim proizvodima sa zemljama Evropske unije i drugim zemljama i obezbeđuje konkurentnost privrede.

U zakonu se uređuju liste aktivnih supstanci, postupci na osnovu kojih se biocidni proizvodi čine dostupnim na tržištu i koriste, istraživanje i razvoj, klasifikacija, pakovanje, obeležavanje, oglašavanje i bezbednosni list biocidnog proizvoda.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, čiji je cilj usklađivanje propisa u okviru pregovaračkog poglavlja 27 i pomeranje rokova. Novi rok za izdavanje dozvola je 31. decembar 2024. godine, a stari rok je istekao 2020. godine.

Komentari (0)

Srbija