Politika

SNS predstavlja Programska načela: Brnabić najavila da će sutra biti predstavljen izveštaj za građane Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2021

-

18:18

SNS predstavlja Programska načela: Brnabić najavila da će sutra biti predstavljen izveštaj za građane Srbije
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Srpska napredna stranka predstavila je danas Programska načela stranke u Domu omladine, uoči skupštine SNS koja je najavljena za sutra.

Ministar finansija i funkcioner stranke Siniša Mali poručio je na skupu da "SNS vodi odgovornu ekonomsku politiku u čijem je centru čovek i podizanje životnog standarda građana Srbije".

Mali je rekao će pre kraja godine prosečna plata biti veća od 600 evra, kao i da će biti dostignut cilj da prosečna plata do kraja 2025. dostigne 900 evra, a penzije 440 evra, te istakao da je "Srbija na dobrom putu da ispuni cilj i da će ove godine imati rast BDP-a veći od sedam odsto".

"Na računu u Trezoru jutros smo imali 370 milijardi dinara", rekao je Mali dodajući da je u osnovi svake uspešne politike i jaka ekonomija i da nema nijedna politike "ako nemate čime da je sprovodite".

Brnabić: Podnosimo građanima izveštaj

Premijerka Srbije Ana Brnabić je predstavila najvažnije poruke stranke - stalno političko, društveno i globalno jačanje Srbije, državnu stabilnost, punu samostalnost u odlučivanju i saradnju i evropske integracije.

Ona je takođe istakla "da su nam deca potrebna i da je demografija apsolutni prioritet", poručujući da će se menjati Zakon o finasijskoj podršci porodicama sa decom kako bismo posebno nagradili majke preduzetnice i kako bi se podržala preduzetnička kulutra.

Kada je reč o ekonomiji naglasila je da je stranka, sve što je uradila poslednjih godina, uradila zajedno sa građanima Srbije.

"Izradili smo dokument o svim uspesima, koji smo nazvali 'Izveštaj građanima Srbije'. Mi smo stranka koja je odgovorna, koja radi u interesu Srbije, koja izveštaj o tome šta je uradila podnosi jasno, transparentno građanima, onima za koje radimo. Sutra ćemo predstaviti taj dokument", najavila je ona.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Brnabić je pojasnila večeras i situaciju u vezi sa penalima za one koji odu u prevremenu penziju i navela da to mora biti rešeno, ali da se traži način na koji će biti fer i prema onima koji su kasnije otišli u penziju.

"Kada neko ode ranije u penziju duže je i prima, i zato mu je osnovica smanjena", kazala je.

Kako je dodala, ako bi se ukinuli ti penali, to ne bi bilo fer prema svima onima koji su kasnije otišli u penziju, odnosno koji imaju pun radni vek.

"To nisu penali, već je proporcionalno smanjeno time što se broj godina primanja penzije produžio. Moramo to da rešimo, da nađemo fer način jer ne želimo da oštetimo ljude koji su kasnije otišli u penziju", kazala je Brnabić.

Šapić: Srbija je danas poštovana zemlja

Aleksandar Šapić takođe je govorio na današnjem skupu i rekao da je "Srbija danas ekonomski stabilna, vojno sve jača, diplomatski izuzetno poštovana i zemlja koja posle dužeg vremena ima prijatelje i na Zapadu, i na Istoku".

"Srbija vodi politiku stabilnosti mira, i kada jača svoju vojsku jača je zato da bi drugima odagnala misli da mogu Srbiju olako da napadnu", poručio je.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić izjavio je će se sa vremenske distance videti koliko je važan trenutak u kome živimo i koliko se danas piše politička istorija koju, kako kaže, personifikuje predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić kroz politiku dostojanstva.

Prema njegovim rečima, programska načela koja ima SNS su proistekla iz realne politike vođene u poslednjih nekoliko godina.

"Možete da volite SNS ili ne, možete Vučića da poštujete ili ne, možete politiku SNS-a da podržavate ili ne, ali ne možete da ne konstatujete da je u toku stvaranje potpuno nove srpske politike, stvaranje savremene Srbije, a da je tvorac te politike i savremene Srbije predsednik naše države - Aleksandar Vučić", naglasio je on.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Ističe da Srbija danas vodi nezavisnu politiku, jača vojsku i to ne da bi nekoga napadala, već da bi drugima odagnala misli da mogu olako da je napadnu i da bi bila faktor stabilnosti. U tom smislu, navodi i da inicijativa Otvoreni Balkan pokazuje suprotno od onoga kako "neprijatelji pokušavaju da etiketiraju Srbiju i da kažu da Srbija želi loše odnose sa svojim komšijama".

"Ali, isto tako, mi prvi put u svojoj istoriji nemamo problem da kažemo da ćemo voditi računa o srpskom narodu gde god se nalazio“, kazao je.

Istakao je da je važno održati odnose sa svim velikim silama, uz istovremeno vođenje računa o svojim interesima i nezavisnosti i naveo da nam u tome mogu pomoći strane investicije jer, kako je objasnio, jedna zemlja koja ima svoje privrednike u našoj zemlji neće ići protiv njih, iako se ne slaže po svim pitanjima sa nama.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Skupština SNS-a biće sutra, u subotu, 27. novembra, a više stranačkih odbora donelo je do sada odluku da na zasedanju tog tela za predsednika SNS-a predloži Aleksandra Vučića.

Komentari (0)

Srbija