Politika

Ambasadorka u Unesko: Predsedavanje prilika da se glas Srbije jače čuje, jasno da Priština nema podršku

Komentari

Autor: RTS

27/11/2021

-

12:40

Ambasadorka u Unesko: Predsedavanje prilika da se glas Srbije jače čuje, jasno da Priština nema podršku
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izabrana je u Parizu za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska. Kaže da je izbor na tu poziciju ogromna čast i odgovornost, ali i prilika da se glas Srbije jače i dalje čuje.

Tamara Rastovac Siamašvili rekla je za RTS da je njen izbor za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska ogromna čast i potvrda ogromnog ugleda koji Srbija uživa u Unesku, a koji je rezultat kontinuiranog, konstruktivnog i aktivnog angažmana.

"Smatram da je to bio presudni faktor da prvo dobijemo jedinstvenu podršku u okviru naše istočnoevropske grupe koja broji 25 država, a koje su jednoglasno podržale moju kandidaturu", ističe Rastovac Siamašvili.

Kaže da je nakon toga bilo tajno glasanje u Izvršnom savetu Uneska na kojem je dobila 56 od 58 glasova.

"To je sada jedna ogromna odgovornost jer Izvršni savet je na osnovu ustava Uneska jedan od tri organa koji razmatra ključna pitanja, tako da će naše predsedavanje svakako biti prilika da se naš glas jače i dalje čuje", naglašava Rastovac Siamašvili.

Kaže da je već u svom prvom obraćanju članicama Izvršnog saveta izrazila nadu da će u narednom dvogodišnjem periodu raditi na jačanju multilateralizma, konsenzusa, saradnje i svih osnovnih principa rada Izvršnog saveta.

"Naravno, ja ću kao stalni predstavnik Srbije sa mojim timom nastaviti sa promovisanjem i odbranom naših nacionalnih i državnih interesa u Unesku jer je to jedna izuzetno važna organizacija za nas", napominje Rastovac Siamašvili.

"Apsolutno jasno da Priština nema podršku"

Na pitanje ima li razloga za strah od ofanzive Prištine za članstvo u Unesku, Tamara Rastovac Siamašvili kaže da je depolitizacija apsolutni trend u Unesku i nešto na čemu se snažno insistira na svim nivoima.

"To je nešto što smo istakli i tokom upravo održanog 41. zasedanja Generalne konferencije, gde smo jasno istakli da Unesku treba dodatno jedinstvo, a ne podele i uvođenje opasnih presedana. Mislim da je naša argumentacija jasna i da ima podršku", ističe Rastovac Siamašvili.

profimedia

 

Naglašava da Unesko nije forum koji razmatra politička pitanja i da mu to nije u interesu.

Kaže da ne može sa sigurnošću da kaže kada Priština ponovo planira da aplicira za članstvo jer je, kako kaže, apsolutno jasno da nemaju podršku.

"Spekulacija uvek ima, mi smo uvek spremni da to zaustavimo na svim nivoima, ali mislim da objektivno oni nemaju podršku", naglašava Rastovac Siamašvili.

"Prioritet je ukazivati na ugroženost baštine na KiM"

Rastovac Siamašvili ističe i da je apsolutni prioritet Srbije i stalne delegacije da konstantno ukazuje na ogromnu i kontinuiranu ugroženost srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji.

"Komitet za svetsku baštinu je na julskom zasedanju ponovo usvojio odluku o zadržavanju naših spomenika na Kosovu i Metohiji na listi svetske baštine u opasnosti. To je jasna potvrda da su članice Komiteta veoma svesne stepena ugroženosti naših dobara", objašnjava ona.

Naglašava da je to nešto što se na svim nivoima ističe, u razgovoru sa državama članicama i sa Sekreterijatom.

"Mi ne politizujemo, već samo konkretno i argumentovano ukazujemo kakva je stvarna situacija na terenu", kaže Rastovac Siamašvili.

Beograd je iduće godine domaćin Konferencije Uneska o nauci, a Tamara Rastovac Siamašvili kaže da će takav skup predstavljati fantastičnu priliku za dalje produbljivanje saradnje i odnosa sa Uneskom.

"Takav vid skupova je prilika za dalju promociju vidljivosti Srbije i jasno predstavljanje Srbije kao ozbiljnog partnera i zemlje koja je zaista zainteresovana da na jedan ekspertski i ozbiljan način doprinese efikasnosti Uneska", ističe Tamara Rastovac Siamašvili.

Komentari (0)

Srbija