Politika

Poslanici Skupštine Srbije glasaju o predlogu za promenu Ustava, Dačić večeras raspisuje referendum

Komentari

Autor: Fonet

30/11/2021

-

14:12

Poslanici Skupštine Srbije glasaju o predlogu za promenu Ustava, Dačić večeras raspisuje referendum
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Domu Narodne skupštine Srbije u toku je objedinjena rasprava o Predlogu Akta o promeni Ustava Srbije, Predlogu Ustavnog zakona za sprovođenje tog Akta i o Predlogu odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava, a predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisaće večeras referendum o promeni Ustava Srbije.

Sednici koja je počela u 13 sati prisustvuje i ministarka pravde Maja Popović koja je izrazila očekivanje da će danas parlament usvojiti sve predloge kako bi moglo da dođe do promene Ustava, a o čemu će građani konačni sud dati na referendumu.

Ministarka je rekla da čvrsto veruje da će danas Skupština Srbije 2/3 većinom usvoji akt o promeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, što je, kaže, važno za građane Srbije ne samo zato što to traži EU, ili neka međunarodna organizacija.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Očekujem da će EK ceniti napredak Srbije", naglasila je ministarka.

Dodala je da je promena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, a koja će između ostalog omogućiti bolje ocene i napretka Srbije u procesu evrointegracija. Popović je podsetila na razloge za promenu Ustava, koje imaju za cilj između ostalog povećanje pravne sigurnosti građana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku.

Dačić će referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava raspisati nakon završeta posebne sednice parlamenta, večeras u 18:45, najavljeno je iz Skupštine Srbije. Referendum bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude raspisan za 16. januar.

Podsetimo, skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odlučio je juče da pitanje na referendumu o ustavnim promenama glasi: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?".

Članovi odbora su jednoglasno odlučili da bi tako trebalo da glasi pitanje o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu sa ponuđenim odgovorima. Odbor je zatim Republičkoj izbornoj komisiji uputio zahtev za mišljenje o usvojenom predlogu.

Na sednici Odbora, članovi su jednoglasno utvrdili Predlog akta o promeni Ustava, Predlog ustavnog zakona za sprovođenje promene Ustava i Predlog odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdivanja akta o promeni Ustava. Inače, poslanici su u četvrtak, 25. novembra izglasali Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Za zakon je glasalo 178 poslanika, dvoje je bilo protiv, a niko nije bio uzdržan.

Ovim zakonom bi trebalo da se uredi način neposrednog izjašnjavanja, odnosno odlučivanja građana referendumom i način na koji će se ubuduće ostvarivati narodna inicijativa. Izmenama će se zakon uskladiti sa Ustavom Srbije iz 2006. godine, a osim izmene koja se tiče cenzusa izlaznosti, izmene bi trebalo da omoguće veću participaciju građana u odlukama na državnom nivou.

Glavna promena u Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi jeste ukidanje cenzusa od polovine upisanih birača u birački spisak za uspešno sproveden referendum, pa tako sada ne postoji obavezan minimum kada je reč o broju glasača koji su izašli na referendum da bi odluka bila važeća.

Inače, referendum o promeni Ustava Srbije biće održan 16. januara. Građani će glasati o promenama u oblasti pravosuđa, o kojima se govorilo godinama unazad, a koje su neophodne i sa aspekta evropskih integracija zemlje.

Venecijanska komisija ocenila je juče da revidirani nacrt ustavnih amandmana o pravosuđu u Srbiji ispunjavaju "većinu ključnih preporuka" i da je njihova "puna i brza implementacija ključna".

Međutim, pojedine opozicine partije i stručnjaci misle da će ovom izmenom zakona doći do zloupotrebe volje građana, dok ga opozicija vezuje za Rio Tinto.

Komentari (1)

Огњен

30.11.2021 14:33

Референдумско питање је тотално нејасно, а морало би бити недвосмислено и јасно. Овако како су га "осмислили" могу само да добију од народа НЕ, а тај скупштински одбор моментално распустити и ставити паметније људе. Око чега се изјашњавамо?! О неком акту да се промени Устав. А шта да се промени у Уставу? Преформулишите то или вам неће успети референдум.

Srbija