Politika

U susret sednici SB UN Selaković u Hagu razgovarao sa Ađijusom i Bramercom

Komentari

Autor: FoNet, Tanjug

30/11/2021

-

16:43

U susret sednici SB UN Selaković u Hagu razgovarao sa Ađijusom i Bramercom
U susret sednici SB UN Selaković u Hagu razgovarao sa Ađijusom i Bramercom - Copyright Tanjug/Marina Maksimović

veličina teksta

Aa Aa

Posvećenost Srbije procesuiranju ratnih zločina je do sada iskazana višegodišnjim naporima da svi odgovorni budu privedeni pravdi, izjavio je srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u Hagu, gde se susreo sa predsednikom i glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Кarmelom Ađijusom i Seržom Bramercom.

Selaković je, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, naglasio da se ta posvećenost vidi kako kroz procesuiranje počinilaca pred domaćim pravosudnim organima, tako i kroz saradnju s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove.

Tanjug/Marina Maksimović

 

Podsetio je da je Vlada Srbije 14. oktobra ove godine usvojila petogodišnju Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, kao krovni strateški dokument u ovoj oblasti.

Naglasio je da je Srbija okrenuta budućnosti i saradnji, posebno napominjući da bi bolja regionalna saradnja, pogotovo kada je reč o optužnicama za ratne zločine, doprinela pomirenju na prostorima bivše Jugoslavije.

Ocenio je da je veoma značajno to što ima priliku da s predsednikom i glavnim tužiocem razgovara o saradnji Srbije sa Mehanizmom, naročito imajući u vidu da će sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran njihov šestomesečni izveštaj biti održana 13. decembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija