Politika

Selaković sa predstavnicima EU: Članstvo u Uniji prioritet Srbije, potpuna posvećenost reformskim procesima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2021

-

11:22

Selaković sa predstavnicima EU: Članstvo u Uniji prioritet Srbije, potpuna posvećenost reformskim procesima
Selaković sa predstavnicima EU: Članstvo u Uniji prioritet Srbije, potpuna posvećenost reformskim procesima - Copyright Ministarstvo spoljnih poslova

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa Enrikeom Morom, zamenikom generalnog sekretara za politička pitanja i političkim direktorom Evropske službe za spoljne poslove Evropske unije (EEAS).

Selaković je poručio da je od velikog značaja intenzivan dijalog koji Srbija ostvaruje sa visokim zvaničnicima Evropske unije, ocenivši veoma pozitivno bilateralne političke konsultacije Ministarstva spoljnih poslova i EEAS, koje su juče održane u Beogradu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljni poslova.

On je podvukao da je članstvo Srbije u EU prioritet naše spoljne politike i strateško opredeljenje, istakavši da smo u potpunosti posvećeni reformskom procesu i unapređenju svih segmenata našeg društva, a da dinamikom pristupnih pregovora očekujemo nastavak valorizacije naših reformskih napora. Takođe, Selaković je preneo da smatramo da proces proširenja treba da ostane visoko na agendi EU i paralelan sa procesom reformi same Unije.

 
Šef srpske diplomatije istakao je da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da je regionalna saradnja naš spoljnopolitički prioritet, posebno napominjući inicijativu "Otvoreni Balkan" čiji je smisao ekonomsko povezivanje regiona.
 
Zamenik generalnog sekretara Mora je pozdravio dosadašnji nivo saradnje Evropske unije i Srbije u oblasti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i važan doprinos Srbije misijama i operacijama EU. Takođe je istakao potrebu da Srbija nastavi da unapređuje progresivno usklađivanje sa politikama i stavovima koje Unija usvaja u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike, u skladu sa okvirom za pregovore o pristupanju EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija