Politika

Skupština uskoro raspravlja o izveštaju Evropske komisije o Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2021

-

16:56

Skupština uskoro raspravlja o izveštaju Evropske komisije o Srbiji
Skupština uskoro raspravlja o izveštaju Evropske komisije o Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije uskoro će raspravljati o izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu, a taj izveštaj, prema rečima šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Emenuelea Žiofrea treba iskoristiti kao alat da se konstatuje šta je postignuto, a šta je potrebno uraditi.

"Iz tog razloga je važno da imamo ovu raspravu i drago mi je što će izveštaj biti razmatran u plenumu ovog doma, s obzirom na to da je parlament ključan u sprovođenju reformi koje su pred Srbijom", rekao je Žiofre u Skupštini Srbije.

On je naveo da izveštaj sadrži određene komentare, kao i preporuke koje se odnose na skupštinu, te da je konstatovano smanjenje hitnih procedura, a navode se, kaže, i izmene Kodeksa ponašanja poslanika. Žiofre je istakao da je sada trenutak kada se razmatraju sve važne reforme koje predstoje i u kojima skupština ima važnu ulogu. U tom kontekstu je spomenuo ustavne reforme, koje treba da uzmu u obzir preporuke Venecijanske komisije, a koje se odnose na jačanje nezavisnosti pravosuđa, a druga se, dodaje, odnosi na reformu izbornog procesa.

"U tom pogledu mere koje su utvrđene u okviru međustranačkog dijaloga I ODHIR-a treba da se pretoče u zakon kako bismo imali inkluzivan izborni proces", rekao je Žiofre.

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač potvrdila je da će skupština uskoro razmatrati izveštaj EK i dodala da očekuje vrlo sadržajnu raspravu. Ona je podsetila da su poslanici i prošle godine raspravljali o tadašnjem izveštaju EK, kao i o preporukama koje su se ticale same Narodne skupštine.

"I to je dobro prihvaćeno i u Evropskoj komisiji", rekla je Kovač.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija