Politika

Vučić sa Žiofreom o Izveštaju EK o napretku Srbije: Punopravno članstvo ostaje prioritet

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2021

-

12:13

Vučić sa Žiofreom o Izveštaju EK o napretku Srbije: Punopravno članstvo ostaje prioritet
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanueleom Žiofreom, sa kojim je razgovarao o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, dinamici pristupnih pregovora između Srbije i EU i dodatnom unapređenju saradnje, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

Tom prilikom Vučić je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je Izveštaj Evropske komisije objektivan, te da je kroz analizu relevantnih aspekata prikazao napredak Srbije u svim oblastima, kao i one segmente na kojima je potrebno dodatno raditi.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Vučić je posebno naglasio da za Srbiju punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta i izrazio uverenje da će i ovaj Izveštaj umnogome predstavljati dodatni podstrek za nastavak reformi, posebno u oblasti vladavine prava i zelene agende.

Sagovornici su se saglasili da je u tom procesu podrška Evropske unije i njenih institucija od ogromnog značaja, imajući u vidu da je Srbija iskreno posvećena svojoj evropskoj perspektivi. Žiofre je na sastanku ponovio da izveštaj predstavlja iskrenu i činjeničnu ocenu napora Srbije u evrointegracijama i da daje smernice za dalje neophodne akcije.

Prema njegovim rečima, Izveštaj konstatuje obnovljenu posvećenost Srbije postizanju rezultata u agendi reformi koje se odnose na EU, koja se odražava u povećanom broju inicijativa Vlade da ispuni kriterijume Evropske unije u prethodnom periodu. On je dodao da te inicijative imaju potencijal da se pretoče u opipljiv napredak kada budu bile sprovedene, te je kao primer naveo privođenje ustavne reforme kraju u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i sprovođenje izborne reforme u skladu sa preporukama OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava i merama definisanim u međustranačkom dijalogu.

Žiofre je potvrdio Vučiću punu podršku EU naporima Srbije u reformama, dodavši da se raduje nastavku saradnje na rešavanju otvorenih i nerešenih pitanja s obzirom na to da će EU nastaviti pomno da prati stanje u vladavini prava u Srbiji, koja je ključna za dalji napredak na putu evrointegracija.

Kako se navodi, Vučić i Žiofre su razgovarali i o unapređenju saradnje, regionalnim pitanjima, ekonomskim odnosima i infrastrukturnim projektima.

Komentari (0)

Srbija