Politika

Joksimović: Izveštaj Evropske komisije objektivan u prikazu stanja u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2021

-

19:13

Joksimović: Izveštaj Evropske komisije objektivan u prikazu stanja u Srbiji
Joksimović: Izveštaj Evropske komisije objektivan u prikazu stanja u Srbiji - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu u najvećoj meri na objektivan način govori o onome što je urađeno, dobro notira postignuto i ukazuje gde su kašnjenja i u kom pravcu treba da idemo, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović na predstavljanju ovog zveštaja poslovnoj zajednici u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Ona je naglasila da je veoma važno da poslovna zajednica koju okuplja PKS bude uključena u proces pregovora ali i analize izveštaja.

Istakla je da se proces proširenja mnogo promenio u proteklih pet, šest pa i 10 godina jer su i drugačije okolnosti u EU, a mnogo promena je donela i pandemija, pa je kada se sve to ima u vidu Srbija dobro opstala na tom putu i usred pandemije prihvatila nova pravila igre uvedena novom metodologijom.

"Nakon izveštaja sam čula dosta interpretacija raznih dežurnih kritičara da izveštaj iako je pozitivan nije objektivan jer to, kako su rekli, radi komesar koji je naklonjen Srbiji. Međutim, moram reći da je ovaj izveštaj prvi put urađen po zahtevima i kriterijumima nove metodologije, a ona nalaže da se u njegovu pripremu znatno više uključe zemlje članice i daju ključne doprinose za sve relevantne kriterijume koji onda prolaze konsultacije u EK", rekla je Jadranka Joksimović.

Klasteri dva i četiri

Kada je reč o ekonomskim kriterijumima, istakla je da je tu važan klaster dva koji sadrži čak devet poglavlja, među kojima su politika konkurencije, slobodno kretanje robe kapitala, radnika, zaštita potrošaca i javnog zdravlja, ali da je i sve važniji klaster četiri koji se odnosi na zelenu agendu, digitalizaciju, transport, zaštitu životne sredine, klimatske promena i energetiku.

Prema njenim rečima, puno je urađeno na klasteru četiri, koji je speman za otvaranje.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre je istakao da evropske integracije utiču i na privredu, trgovinu, direktne strane investicije i da je zato važno da poslovna zajednica bude uključena u proces evropskih intergracija.

"Evropska komisija je potvrdila podršku evropskoj perspektivi Srbije i ostaje i nadalje posvećena tome, a na vama je da radite i ostvarite rezultate", rekao je on i pohvalio to što je Srbija lane odmah prigrlila novu metodologiju.

Tanjug/Rade Prelić

 

Naveo je da EK podržava da se otvore klasteri tri i četiri, ali da će zemlje članice odlučivati o tome na sledećoj konferenciji, a na pitanje da li se to može očekivati u decembru rekao je da postoji takva mogućnost ali da sve zavisi od zemalja članica.

Šefica sektora za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji Andrea Hohubar je ukazala da se u nekim sektorima postiglo više, u nekim manje i navela da je recimo kod javnih nabavki povećan broj izuzeća od pravila javnih nabavki, što bi valjalo da se promeni, kao i da bi veću pažnju trebalo posvetiti oblasti životne stedine i klimatskim promenama.

Kao pozitivni je istakla da je Evropska unija najverniji trgovinski partner Srbije i da iz EU stiže najviše direktnih stranih investiicja u Srbiju, oko 68 odsto.

PKS: Srbija postigla napredak

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Milun Trivunac je naglasio da je u procesu evropskih integracija, osim političkih kriterijuma, veoma značajna njihova ekonomska dimenzija, izgradnja snažne privrede sposobne da se nosi sa konkurencijom na jedinstvenom i velikom tržištu Evropske unije.

"Izveštaj ocenjuje da je Srbija postigla određeni napredak i umereni nivo pripremljenosti za razvoj tržišne ekonomije. S obzirom na prethodnu izazovnu godinu zbog kovida 19, posebno je značajna ocena izveštaja koji pokazuje da je domaća ekonomija zabeležila blagi pad BDP-a u prethodnoj godini, što je rezultat pravovremenih fiskalnih mera usmerenih ka podršci domaćoj privredi", rekao je Trivunac.

Dodao je da je veoma važna i ocena da je lane zabeležen dalji pad nezaposlenosti, što se može smatrati svojevrsnim podvigom domaćih kompanija.

Naveo je da izveštaj potvrđuje da Srbija stalno beleži porast pri rangiranju uslova poslovanja kod međunarodnih institucija, što je prema njegovim rečima rezultat regulatornih uslova poslovanja, pa je evidentirano olakšano izdavanje građevinskih dozvola, registracije imovine, plaćanje poreza, zaštite manjinskih akcionara u kompanijama.

"Ono što je iz izveštaja evidentno jeste da nas očekuje dalji rad na olakšanom pristupu finansiranja za mala i srednja preduzeća, ulaganje u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, dalje prilagođavanje obrazovanja i obuka u skladu sa potrebama tržišta rada. Na tome PKS aktivno radi kao predlagač i učesnik dualnog obrazovanja u Srbiji", naglasio je Trivunac.

Istakao je da prema izveštaju EK napredak postignut u usklađivanju zakonodavstva sa pravom kompanija, slobodnom kretanju radnika, pojednostavljenju izdavanja radnih dozvola državljanima trećih zemalja kao i da je evidentiran napredak i usklađivanje zakonodavstva u oblasti osnivanja i pružanja usluga.

Rekao je da su unutar klastera dva, otvorena četiri poglavlja i to sloboda kretanja kapitala, javne nabavke, intelektualna svojina i finansijske usluge dok početni kriterijumi tek treba da se ispune u poglavljima o slobodnom kretanju roba i politici konkurencije.

Naglasio je da PKS spremna da sve svoje kapacitete stavi na raspolaganje i pruži dodatnu podršku za dalji napredak u ovim oblastima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija