Politika

Brnabić sa Žofreom i ambasadorima zemalja EU: Značajna preporuka EK za otvaranje klastera

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2021

-

13:41

Brnabić sa Žofreom i ambasadorima zemalja EU:  Značajna preporuka EK za otvaranje klastera
Brnabić sa Žofreom i ambasadorima zemalja EU: Značajna preporuka EK za otvaranje klastera - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić, sa ministarkom za evropske integracije i glavnom pregovaračicom Jadrankom Joksimović danas je na sastanku sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanueleom ŽŽioofreom i ambasadorima država članica EU razgovarala o Paketu proširenja EU za 2021. godinu i, posebno, Izveštaju EK o Srbiji za ovu godinu, kao i o narednim koracima u procesu pristupanja Uniji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je naglasila da je ovaj sastanak održan po objavljivanju izveštaja EK, a pre finalne odluke država članica o tome da li će podržati otvaranje klastera, te da Srbija ima kontinuiranu komunikaciju sa EU delegacijom i svim državama članicama i otovoreno razgovara u vezi sa daljim reformama, a pre svega u oblasti vladavine prava.

Premijerka je rekla da je ovogodišnji izveštaj o napretku Srbije objektivno sagledao sve što je Vlada Srbije postigla na ubrzanju političkih i ekonomskih reformi, realizujući time i jedan od svojih strateških prioriteta.

“Posebno je važno to što je Evropska komisija jasno dala preporuku da smo dostigli kriterijume neophodne za otvaranje dva klastera poglavlja i danas smo u prilici da vama, kao predstavnicima EU i država - članica EU, pružimo i dodatne informacije o usvajanju i sprovođenju svih neophodnih reformi. Zbog toga nam je značajno što se ovaj sastanak održava odmah nakon Izveštaja o napretku, a pre finalne odluke država članica o tome da li će podržati otvaranje klastera”, rekla je Brnabić.

Ona je izrazila uverenje da će i ta dodatna pojašnjenja doprineti da dobijemo saglasnost za formalni nastavak pregovora do kraja ove godine.

Kako je naglasila, preporuka EK za dalje otvaranje klastera politički je veoma značajna, ne samo kao podsticaj vladi da nastavi motivisano i odgovorno da realizuje svoje reformske planove, već i građanima Srbije, ali i svima u regionu, koji još jednom i na ovaj način dobijaju jasnu potvrdu o perspektivi članstva u EU.

“Našim građanima posebno je važno što je postignut napredak u svim segmentima vladavine prava, kao i to što je taj napredak rezultat snažnijeg političkog liderstva i zajedničkog delovanja svih institucija Srbije. Želimo dodatni napredak u svim oblastima, a naročito u vladavini prava, i za to nam je značajna kontinuirana komunikacija sa EU delegacijom u Srbiji i svim državama članicama”, rekla je Brnabić.

Joksimović: Evidentirano da smo ispunili sve kriterijume

Ministar Jadranka Joksimović istakla je da Izveštaj obezbeđuje potrebnu ravnotežu u oceni svega što je Srbija ostvarila u prethodnom periodu.

Kako je rekla, veoma je važno za dalji reformski proces da je evidentirano da smo ispunili sve kriterijume za otvaranje svih 12 poglavlja u dva klastera: klastera 3 koji se odnosi na inkluzivni rast i kompetitivnost i klastera 4 - Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost.

Takođe, kako je podvukla, u već otvorenom klasteru 1, koji se odnosi na osnove vladavine prava, konstatovan je napredak u svim oblastima - u reformi pravosuđa, slobode izražavanja i medija, borbe protiv korupcije, osnovnih ljudskih i manjinskih prava, borbe protiv organizovanog kriminala.

“U nekim segmentima sprovođenje reformi je brže, a u drugim je ta dinamika nešto sporija, ali je napredak uočen u svim oblastima i zabeležen je i u samom Izveštaju”, kazala je Joksimović.

Kako je naglasila, uverena je da će opšte ocene Evropske komisije, koje govore u prilog iskrenosti, posvećenosti i sposobnosti vlade da u doba pandemijske krize sprovodi politike od značaja za proces pristupanja, biti dovoljan orijentir državama članicama da se usaglase oko daljeg otvaranje klastera.

Ambasador Žiofre zahvalio je vladi što je sazvala ovaj sastanak sa ambasadorima država članica EU - što je pozitivan pokazatelj posvećenosti Srbije jačanju dijaloga o reformama radi rešavanja prioriteta i neophodnih aktivnostiidentifikovanih u godišnjem izveštaju Evropske komisije.

On je podsetio da izveštaj odražava povećan broj inicijativa vlade za ispunjavanje kriterijuma EU poslednjih meseci, koje imaju potencijal da se pretoče u opipljiv napredak kada se u potpunosti sprovedu.

Takođe, podsetio je i da su EU i njene članice, ranije ovog meseca na Brdu, ponovo potvrdile posvećenost Unije evropskoj perspektivi Srbije i procesu pridruživanja.

Sa novom metodologijom, kaže, oni podstiču Srbiju da nastavi reforme i očekuju da Srbija ispuni svoje obaveze, posebno u oblasti vladavine prava.

Ambasador Žiofre je dodao da su lideri EU na Brdu izrazili očekivanje da će partneri na Zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju, jasnom i doslednom javnom komunikacijom preneti prednosti pristupanja EU i podrške EU unije i njenih investicija.

Komentari (0)

Srbija