Politika

Selaković sa Varheijem: Važno da proširenje ostane visoko na agendi Evropske unije

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

07:52

Selaković sa Varheijem: Važno da proširenje ostane visoko na agendi Evropske unije
Selaković sa Varheijem: Važno da proširenje ostane visoko na agendi Evropske unije - Copyright Ministarstvo spoljnih poslova

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varhejijem sa kojim je razgovarao i o članstvu Srbije u EU.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, Selaković je poručio da je punopravno članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije, istakavši da smo maksimalno posvećeni strukturnim reformama, ali i da naši rezultati nisu praćeni odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora.

Ocenio je kao veoma značajno to što je ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije pozitivnije intoniran u poređenju sa prethodnim, i dodao da nas ohrabruje preporuka za otvaranje klastera tri i četiri.

Selaković je preneo da sa velikom pažnjom pratimo svaku razmenu mišljenja u vezi sa reformom EU i naporima za njeno jačanje, ali da se očekuje da proces proširenja ne bude zapostavljen, već paralelan. Prema njegovim rečima, važno je da region dobije ohrabrenje na evropskom putu, i da novi rezultati u pregovorima sa državama kandidatima i budućim kandidatima ne izostanu do kraja aktuelnog slovenačkog predsedavanja Savetu EU.

Ministar spoljnih poslova Srbije je istakao da je EU već duže od dve decenije najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije i da je zemlja zahvalna što je deo Ekonomskog i investicionog plana i da je to jedan od pokazatelja da je naš region visoko na agendi evropske administracije.

On je dodao da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i da svojim angažovanjem doprinosimo miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu, dodavši da Evropska komisija duži niz godina prepoznaje angažman Srbije u regionalnoj saradnji. Naveo je da je okosnica za unapređenje regionalne saradnje usmerena na ekonomsko povezivanje i s tim u vezi ukazao na značaj inicijative "Otvoreni Balkan".

Značajna olakšica za putovanja

Sagovornici su se osvrnuli i na izazove u borbi protiv pandemije koronavirusa, a Selaković je posebno zahvalio na tome što je EU danas usvojila odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji. Istakao je da će ova veoma značajna odluka olakšati putovanja građanima Srbije u zemlje EU.

profimedia

 

Šef srpske diplomatije se prethodno u Briselu sastao i sa potpredsednicom Evropske komisije Verom Jurovom, koju je upoznao sa reformskim procesima u Srbiji u proteklih nekoliko godina, a pre svega sa ekonomskim rezultatima koji Srbiju svrstavaju među najbrže rastuće evropske ekonomije.

Selakovi je sagovornicu upoznao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, a posebnu pažnju je posvetio najnovijoj seriji jednostranih akata Prištine, naglasivši opasnost koju takvo delovanje može imati po regionalnu stabilnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija