Politika

Joksimović: Srbija ima dodatne argumente za skeptične članice

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

13:59

Joksimović: Srbija ima dodatne argumente za skeptične članice
Joksimović: Srbija ima dodatne argumente za skeptične članice - Copyright FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija za države članice koje su bile opreznije i skeptične prema davanju saglasnosti za otvaranje poglavlja ima dodatne argumente koji mogu da potvrde da je napredak koji čini zaista evidentan.

"Zaslužujemo oba klastera. Radimo sa svim članicama da predočimo šta činimo, čime bih ih dodatno uverli da je zaista napredak evidentan", rekla je Joksimović na predstavljanju Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije za 2021. i dodala da smatra da je pravo država članica da procene rezultate.

"Očekujemo otvaranje bar jednog, a radimo i nadamo se u interesu građana Srbije da to budu dva klastera", rekla je ministar i dodala da će Srbija u kontekstu bilateralih odnosa moći da proceni i vidi ko relano sagledava ono što je urađeno.

Naglasila je da želi da kaže da se u izveštajima meri šta se uradilo od prethodnog izveštaja koji je notirao napredak u odnosu na prethodni izvestaj, što znači da nije reč o kumulativnom napretku. U tom smislu, kako kaže, sve ocene koje su notirale napredak u brojnim oblastima, konstatuju da je u odnosu na prethodni izveštaj učinjen određeni napredak - "da li manji, već, ograničen, dobar, izvestan ..." Kako je navela, važno je da se zna da se nigde nije stajalo, da nijedna važna oblast nije ostala bez napretka, već da je u svakoj oblasti konstatovan veći ili manji napredak i u političkim i ekonomskim kriterijumima što daje pozitvnu dimenziju izveštaja. Ministar je dodala, da je, što se tiče određenih klastera i poglavlja u klasteru, spomenuto da u Klasteru 2 koji se odnosi na unutrašnje trižište nije bilo napretka u Poglavlju 28, a to je Zaštita potrošača i javnog zdravlja.

"U međuvremenu, pre dve nedelje, usvojili smo Pregovaračku poziciju za Poglavlje 28 u okviru Klastera 2 već smo značjano unapredili dosta sugestija vezanih za to poglavlje, ali naše opredeljenje je da sada ne zatrpavamo EK i države članice dodatnim pregovaračkim pozicijama dok ne dobijemo sve nepohodne saglasnosti vezane za klastere 3 i 4 za koje je EK preporučila otvaranje", rekla je ona na on lajn skupu u organizaciji Skupštine gradova i opština i delegacije EU u Srbiji.

Podsetila je da u Klasteru 3 ima osam pregovaračkih pozicija - kompetitivnost i inkluzivni rast, u klasteru četiri zelena aganda i održiva povezanost četiri pregovaračaka poglavlja.

"Radimo paralaleno i u skladu sa izveštajem o napretku i u svim drugim oblastima i pregovaračkim pozicijama i počeli smo već da postupamo po preporukama iz izveštaja", rekla je ona.

Dodala je da je činjenica da, oko ustavnih admana, koji su pomenuti kao glavna i vodeća dimenzija važnog segmenta refome pravosuđa u oblasti vladavine prava, već imamo i zakazan datum referenduma za 16. januar, kada ćemo zaokružiti i finalizovati ceo taj transparentan, dugotrajan i zahtevan proces reforme Ustava u delu koji se odnosi na način izbora nosilaca pravusodnih funkcija.

"Činjenica da smo i taj deo aktivnosti definisali datumom referenduma jasno govori da smo postupili po preporukama iz izveštaja, što će biti dodatni argument za države članice koje su bile opreznije i skeptičnije prema davanju saglasnosti za otvaranje klastera", rekla je ona.

Joksimović je rekla da će sve to značajno ukazati na jasan vremenski okvir, opredeljenje i političku volju da se ova najvažija refomra u oblasti reforme vladavine prava sprovede.

Ministar je navela da do kraja godine i presedasvanja Slovenije EU očekuje međuvladinu konferenciju na kojoj će biti i politička međuvladina konferencija na kojoj će se možda pričati o proširenju, učiniti naredni korak na otvaranju klastera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija