Politika

Joksimović: Države članice neće moći da ignorišu napredak Srbije, očekujem otvaranje klastera

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2021

-

12:25

Joksimović: Države članice neće moći da ignorišu napredak Srbije, očekujem otvaranje klastera
Joksimović: Države članice neće moći da ignorišu napredak Srbije, očekujem otvaranje klastera - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović ocenila je danas da države članice EU neće moći da ignorišu reforme i napredak koji je Srbija ostvarila i očekuje da će naša zemlja do kraja godine otvoriti klastere tri i četiri.

Joksimović je na sednici Odbora za evropske integracije rekla da je Evropska komisija prvi put u poslednjih nekoliko godina jasno iznela preporuku u izveštaju da je Srbija ispunila sve kriterijume za otvaranje dva klastera.

"Da li će se to desiti, da li će države članice podržati otvaranje jednog klastera ili dva, to sad već zaista zavisi od analize država članica, njihovih pogleda na politiku proširenja", rekla je Joksimović u Skupštini Srbije.

Predstavljajući izveštaj o pregovorima o pristupanju Srbije EU tokom predsedavanja Portugalije, Joksimović je ocenila da će ipak postojati zajednički uvid država članica EU, te da se ne mogu ignorisati reforme koje je Srbija sprovela, kao ni preporuka EK.

"Tako da ipak očekujem da do kraja godine otvorimo neka od ova dva klastera, možda i dva. Kako je izveštaj rekao, Srbija je uradila svoj deo posla, sada je na EK da na neki način kredibilno vrednuje to", rekla je Joksimović.

"Izveštaj pisan u skladu sa kriterijumima"

Ona je dodala da je na sednici Vlade Srbije nedavno usvojena i pregovaračka pozicija za poglavlje 28, ali da je dogovor da se sada neće zatrpavati EK sa novim pregovaračkim pozicijama dok zemlje članice ne daju sve potrebne saglasnosti za otvaranje dva klastera.

Joksimović je podsetila da će se o izveštaju EK raspravljati u plenumu, odnosno da će se uskoro naći pred poslanicima Skupštine Srbije. Ukazala je da je izveštaj pisan u skladu sa kriterijumima nove metodologije, a kritike koje je čula odbacila je kao nekompetentne.

"Izveštaj ne govori da je stanje idealno, niti je to poenta izveštaja. Mi smo zadovoljni jer na pravi način notira sve što je Srbija kroz različite formate postigla i to u izazovnoj godini", rekla je Jokismović.

Takođe, Joksimović je dodala i da je u toku finalizacija procesa u vezi sa ustavnim amandmanima, podsetivši na pozitivno mišljenje Venecijanske komisije.

"Da smo bili u prilici da organizujemo referendum, sigurna sam da bi ocena bila dobar napredak, u tom smislu mislim da je ostala ocena ograničen napredak", rekla je Joksimović i podsetila da se sada očekuje mišljenje Venecijanske komisije za Nacrt zakona o referendumu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija