Aktuelno

Pojedinačne tužbe i dokazi protiv Tačija i još trojice optuženih do 17. decembra

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

12:45

Pojedinačne tužbe i dokazi protiv Tačija i još trojice optuženih do 17. decembra
Specijalni sud za OVK - Copyright Wikipedia.org/DennisHH

veličina teksta

Aa Aa

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova (SVK) naložio je tužilaštvu da do 17. decembra podnese pretpretresni podnesak u predmetu protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i trojice drugih.

Ovaj nalog sudija je dao usmeno na statusnoj konferenciji održanoj u petak popodne, saopšteno je danas iz SVK. U pretpretresnom podnesku tužilaštvo mora da navede konkretne optužbe protiv svakog od optuženih, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, kao i dokaze kojima ih potkrepljuje. Uz ovaj podnesak tužilaštvo treba da sudu podnese i listu svedoka koje planira da ispita, a najavilo je da će imati ukupno 327 svedoka.

Većina svedoka sa ovog prelimarnog spiska, koji su tužioci već dostavili braniocima optuženih, iskaz će davati neposredno, u sudnici, dok bi izjave pedesetak svedoka, trebalo da se predoče u pisanom obliku. Inače tužilaštvo je najavilo da će biti spremno za početak suđenja krajem januara, dok je odbrana tražila da suđenje ne krene u prvoj polovini sledeće godine.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivoru u Hagu, gde se i dalje nalaze. Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta na Kosovu i severu Albanije u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji. Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija