Politika

Nagrada Univerziteta u Sarajevu Ministarstvu zdravlja Srbije: Zahvalnost za pomoć pri vakcinaciji studenata

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2021

-

17:09

Nagrada Univerziteta u Sarajevu Ministarstvu zdravlja Srbije: Zahvalnost za pomoć pri vakcinaciji studenata
Nagrada Univerziteta u Sarajevu Ministarstvu zdravlja Srbije: Zahvalnost za pomoć pri vakcinaciji studenata - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitetsko priznanje "Nagrada za mir i progres" danas je u Sarajevu dodeljeno Ministarstvu zdravlja Srbije kao zahvalnost za pomoć u vakcinisanju studenata, članova akademske zajednice, profesora, asistenata i neakademskog osoblja u složenim uslovima epidemije kovida 19.

Nagradu u ime Ministarstva zdravlja primio je državni sekretar Mirsad Ðerlek, koji je poručio da je solidarnost izuzetno važna u teškim uslovima epidemije, izražavajući nadu da region neće oskudevati u vakcinama.

"Naš zadatak je da pomažemo ljudima ma gde se oni nalazili. Mislim da je to dobar gest koji nas približava", istakao je Ðerlek i dodao da je zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, obezbeđen dovoljan broj vakcina, te se tako, kaže, može pomagati i region.

Ðerlek je zahvalio Univerzitetu u Sarajevu na dodeljenom priznanju i pohvalio zdravstvene radnike iz celog regiona, koji su, naglasio je, heroji borbe protiv kovida.

Poziv na vakcinaciju

On je rekao da Srbija pokušava da nabavi što više inovativnih lekova protiv koronavirusa, podsećajući da se u decembru ili početkom januara očekuje dolazak Fajzerovog leka, koji, kako kaže, smanjuje obolevanje od kovida za 90 odsto.

"Pravimo i dve fabrike vakcina u Srbiji i te fabrike nisu namenjene samo građanima Srbije. Vakcine koje se budu proizvodile, delićemo sa komšijama", rekao je Ðerlek novinarima u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Apelovao je na građane da se odazovu pozivu na imunizaciju.

"Bojim se da se ne pojavi neki novi soj na koje će vakcine biti rezistentne. Moramo zajedno pobediti ovu pošast", naglasio je Ðerlek.

"Humani i ljudski gest Srbije"

Nagrada Univerziteta u Sarajevu uručena je i Gradu Novom Pazaru, tamošnjem Zavodu za javno zdravlje, direktoru tog Zavoda Šefadilu Spahiću i predsednici Skupštine grada Novog Pazara Aneli Halilović Šemsović.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj naveo je da je zahvaljući pomoći Srbije vakcinisano više od 78 odsto akademskog i preko 75 odsto neakademskog osoblja.

"To je humani i ljudski gest Srbije i zbog toga u amfiteatrima možemo započeti najveći deo časova.

Najveći broj je vakcinisan u Srbiji, Novom Pazaru, ali su odlazili i u Priboj, Prijepolje, Loznicu...", rekao je Škrijelj.

On je naveo i da se sada prijavljuju sporadični slučajevi zaraženih studenata i da se nastava odvija u manjim grupama, što je, kako je rekao, doprinelo da se poboljša epidemijska situacija.

"Nastava uživo se odvija u grupama, ne većim od 40 studenata i nošenje maski i držanje distance, ali i broj vakcinisanih doprinose mnogo boljoj poziciji nego što smo imali u onlajn okruženju", rekao je rektor Sarajevskog univerziteta.

Odluku o dodeli univerzitetskog priznanja "Nagrada za mir i progres" doneo je jednoglasno Senat Univerziteta u Sarajevu, na sednici održanoj 24. novembra.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Ðerlek u Sarajevu se sastao i sa srpskim ambasadorom Aleksandrom Ðorđevićem, sa kojim je razgovarao o daljem doprinosu Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja po pitanju vakcinacije državljana BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija