Politika

Ambasadori EU podržali otvaranje jednog klastera u pregovorima Srbije sa EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2021

-

11:04

Ambasadori EU podržali otvaranje jednog klastera u pregovorima Srbije sa EU
Ambasadori EU podržali otvaranje jednog klastera u pregovorima Srbije sa EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadori članica EU su danas na sastanku dali zeleno svetlo za otvaranje sva četiri poglavlja koja se nalaze u klasteru četiri pregovora Srbije sa EU. Time su ispunjeni svi formalni uslovi za otvaranje ovog klastera na predstojećoj 13. Međuvladinoj konferenciji koja će biti održana 14. decembra.

Klaster 4 - "Zelena agenda i održiva povezanost", objedinjuje poglavnja vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene.

Odlukom ambasadora zemalja članica EU, zvanično je potvrđena odluka koja je juče postignuta u okviru Radne grupe Saveta EU za proširenje (COELA).

Podsetimo, sve zemlje članice Evropske unije u utorak su dale saglasnost da Srbija 14. decembra na Međuvladinoj konferenciji sa EU otvori klaster 4.

Saglasnost da Srbija sledeće nedelje otvori sva četiri poglavlja u okviru klastera 4 postinuta je u okviru Radne grupe Saveta EU za proširenje (COELA), a biće zvanicno potvrđena na sastanku ambasadora EU.

Planirano je da na Međuvladinoj konfrenciji EU-Srbija, 14. decembra u Briselu, na kojoj će klaster 4 biti otvoren, prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović.

Joksimović: Potvrđen rad Srbije na ispunjavanju kriterijuma

Ministarka Jadranka Joksimović je nakon ove odluke istakla je da je odlukama koje su stigle u protekla dva dana  potvrđen rad Srbije na ispunjavanju kriterijuma i merila u oblastima koje pokrivaju poglavlja iz Klastera 4.

"Otvaranjem Klastera 4 intenziviraće se saradnja između nas i EU u pogledu jačanja kapaciteta za investicije u navedenim oblastima i daljeg zajedničkog rada u svim segmentima sektorskih politika EU u okviru ovog klastera", navela je Joksimović.

Takođe, navodi da je uvažen rad i oblastima vadavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala.

"Posebno je prepoznata rešenost Republike Srbije da unapredi pravosuđe, kroz izmenu ustavnih amandmana koji uređuju ovu oblast. Sproveden je ozbiljan, inkluzivan i transparentan postupak za promenu Ustava, a cilj tih reformi jeste upravo da se spreči politički uticaj na pravosuđe, da se ojača efikasnost i nezavisnost sudova i sudske vlasti čime se svim građanima Srbije omogućava pravičan pristup pravdi i pravosudnom sistemu", istakla je ministarka za evropske integracije.

Ona je dodala da je Srbija ispunjavanjem kriterijuma pokazala spremnost i odlučnost da "uđe na vreme u maticu promena mirne transformacije ka ciljevima Zelenog dogovora i Zelene agende za Zapadni Balkan, i da zajedno sa EU radi na projektima održivog razvoja, zaštite životne sredine, energetske tranzicije i održive povezanosti".

 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija