Politika

Skupština usvojila zaključke o Izveštaju Evropske komisije, premijerka očekuje otvaranje klastera

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2021

-

19:19

Skupština usvojila zaključke o Izveštaju Evropske komisije, premijerka očekuje otvaranje klastera
Skupština usvojila zaključke o Izveštaju Evropske komisije, premijerka očekuje otvaranje klastera - Copyright FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras zaključak povodom predstavljanja Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu.

U dokumentu se navodi da Skupština konstatuje zaključke i preporuke sadržane u Izveštaju Evropske komisije i pozdravlja pozitivne ocene u pogledu ostvarenog napretka u svim oblastima.

Narodna skupštine ističe da Izveštaj prepoznaje napredak ostvaren u okviru Klastera 1, a odnosi se na oblast vladavine prava, reformu pravosuđa, slobodu izražavanja, medija i osnovna ljudska i manjinska prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Skupština ocenjuje da je Izveštaj dobra osnova za države članice da daju saglasnost za otvaranje Klastera 3 - Inkluzivni rast i kompetitivnost i Klastera 4 - Zelena agenda i održiva povezanost, do kraja godine.

Navodi se i da parlament pozdravlja napore Vlade Srbije i Ministarstva za evropske integracije i sa posebnom pažnjom konstatuje sve preporuke navedene u Izveštaju.

Takođe, Narodna skupština ostaje aktivno uključena u Međustranački dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta, a ukazuje i na potrebu daljeg kontinuiranog rada svih državnih institucija i organa na ispunjavanju preporuka iz Izveštaja.

Brnabić: Poklonili smo mnogo pažnje slobodi izražavanja i medija

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas tokom rasprave o izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2021.godinu, da očekuje otvaranje poglavlja do kraja godine, na međuvladinoj konferenciji.

Brnanbić je rekla da Srbija može da bude zadovoljna Izveštajem o napretku i da prvi put od 2016. godine postoji pozitivan narativ u pogledu reformi u oblasti vladavine prava.

"Konstatovan je i napredak u oblasti slobode izražavanja i medija, što je takođe važno, jer smo kao vlada mnogo poklonili pažnje tom pitanju", rekla je premijerka.

Kada je reč o ekonomiji, Srbija ima dobar izveštaj i pohvale, rekla je Brnabić i dodala da stabilnost i brz oporavak dolaze u vreme kada se i dalje borimo sa pandemijom korona virusa.

Radilo se, kaže, na reformama u oblasti vladavine prava, na perporukama GREKO, borbi protiv organizovanog kirminala.

Navodeći da je Evropska komisija preporučila državama članicama otvaranje oba klastera (3 i 4), Brnabić je kazala da se i dalje radi direktno sa državama da Srbija dobije tu podršku i otvori makar jedan od dva klastera.

"Svakodnevno smo u kontaktu sa državama članicama, odgovaramo na sva otvorena pitanja, dajemo razjašnjenja", rekla je ona.

Premijerka je rekla da je izveštaj EK predstavljen svim relevantnim organizacijama i udruženjima, navodeći da joj je posebno važno da naglasi da se otvoreno i transprentno komunicira sa svim činiocima u društvu.

Sledeći korak su izmene Ustava u domenu pravosuđa, podsetila je premijerka, dodajući da je referendum zakazan za 16.januar i da će do tada predstaviti građanima o čemu se odlučuje na referendumu i zašto se te reforme važne.

Ukazala je i da je podrška građana Srbije za članstvu u Evropskoj uniji na nivou od 57 odsto.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija