Region

Slovenački zvaničnik: Sredinom decembra očekuje se otvaranje bar jednog klastera za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2021

-

13:04

Slovenački zvaničnik: Sredinom decembra očekuje se otvaranje bar jednog klastera za Srbiju
Slovenački zvaničnik: Sredinom decembra očekuje se otvaranje bar jednog klastera za Srbiju - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministri opštih poslova Evropske unije na sastanku u Briselu razgovaraju danas o novim koracima u procesu proširenja na Zapadni Balkan, a jedna od tema je i otvaranje klastera sa Srbijom do kraja godine. Slovenija, kao predsedavajuća članica Saveta EU, planira da 14. decembra u Briselu organizuje Međuvladinu konferenciju EU-Srbija na kojoj bi bio otvoren bar jedan klaster, saznaje Tanjug u Briselu.

U ovom trenutku najviše saglasnosti među zemljama članicama ima za otvaranje klastera 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost.

Dolazeći na sastanak Saveta EU, državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova, Gašper Dovžan, naglasio je da se Slovenija zalaže za napredak i kredibilnost EU u procesu proširenja na Zapadni Balkan.

"Današnjom raspravom želimo da započnemo proces i završimo ga sredinom decembra Međuvladinim konferencijama sa Srbijom i Crnom Gorom", poručio je Dovžan.

Rasprava o davanju "zelenog svetla" Srbiji za otvaranje klastera još se vodi pred radnim telima Saveta EU, a konačnu odluku bi u narednim danima trebalo da donesu ambasadori zemalja članica.

Pored spremnosti Srbije, kada je reč o merilima za otvaranje konkretnih poglavlja, zemlje članice će se pri svojoj odluci rukovoditi i ukupnim napretkom Srbije u procesu reformi, a posebno u oblasti vladavine prava.

Evropska komisija u oktobru je predložila otvaranje dva klastera sa Srbijom: klastera 3 koji obuhvata osam poglavlja iz oblasti konkurentnosti i rasta i klastera 4 koji sadrži četiri poglavlja koja se odnose na Zelenu agendu i održivu povezanost.

Kada je reč o klasteru 3, Srbija je od osam poglavlja već otvorila pet po prethodnoj metodologiji, a u klasteru 4 sva poglavlja su "tehnički spremna" za otvaranje. Komisija je u svom godišnjem izveštaju ocenila da je Srbija "ispunila prelazna merila za otvaranje oba klastera".

Srbija je do sada, po staroj metodologiji, otvorila 18 poglavlja od čega svih pet iz klastera 1, koji se smatra već otvorenim.

Metelko Zgombić: Hrvatska podržava kredibilnu kritiku proširenja

"Hrvatska snažno podrzava krediblinu politiku proširenja i svih šest zapadnobalkanskih zemalja na njihovom EU putu", izjavila je hrvatska državna sekretarka za evropske poslove, Andreja Metelko Zgombić.

Državna serketarka za evropske poslove Hrvatske iz Brisela je poručila da Zagreb proširenje vidi kao "ulog u bezbednost, stabilnost i razvoj EU i celog kontinenta".

Ministri opštih poslova EU na današnjem sastanku u Briselu trebalo bi da procene situaciju i moguće nove korake u procesu pristupanja zemalja kandidata za članstvo u EU.

Fokus će biti na rešavanju bilateralnih problema između Sofije i Skoplja, što bi "otkočilo" početak pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ministri EU će razmotriti i ispunjenost uslova kada je reč o otvaranju klastera u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Nemački državni sekretar, Mihael Rot, pozavao je danas zemlje članice da preuzmu odgovornost i "konačno" počnu pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom.

"Ne možemo jednostavno da pustimo ove države da i dalje čekaju, iako su ispunile uslove", poručio je Rot.

Komentari (0)

Evropa